Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :) Nie znalazłem na forum działu do luźniej rozmowy,więc założę temat tutaj bo dotyczy on też marki BMW.

Temat trochę luźny i trochę z przymrużeniem oka :D Każdy widzi co obecnie z motoryzacją się dzieje,BMW wypuszcza masę niepotrzebnych aut podczas gdy kiedyś było kilka dobrych,sprawdzonych modeli.Audi poszło w dziwną drogę i wszystkie wyglądają niemal identycznie(nie licząc najwyższej klasy A7,8) a Mercedes wypuszcza auta,które mi podjeżdżają Koreą,jak nowy CLS,który w porównaniu do poprzednika jest okropny,to samo nowy SL oraz ML,który w środku zalatuje ameryką a nie tym do czego przyzwyczaił nas Mercedes.

Idą dalej,czytając zagraniczne i polskie fora oraz oglądając wiele filmów na yt,można zauważyć że poziom hejterstwa i fanboystwa jest ogromny.Czytając wszystkie komentarze można dojść do wniosku że najlepiej jeździć rowerem :lol: Audi złe bo to,BMW złe bo tamto a Mercedes siamto.Jeden drugiego ciśnie i wymienia wyższość jednej marki nad drugą.Czasem jest w tym wiele prawdy,niestety.Kiedyś bardzo lubiłem Audi oraz BMW,Mercedes jakoś nigdy do gustu mi nie przypadł.Przed M3 miałem S3 i bardzo dobrze wspominam to auto.Dawnymi czasy jeździłem też RS4 B5,które kopało dupsko strasznie w czasach swojej świetności.Obecnie sam nie wiem,która marka jest lepsza ponieważ obie dają tak poważnie dupy że czasem się zastanawiam czy nie przerzucić się na Jaga,nowy F-Type czy Xj dla mnie bajka.Kiedyś do Audi szło się po mocny samochód z quattro, do BMW bo wolnossącą M'kę z tylnym napędem.Teraz Audi wpycha RS do jakiegoś Q3,które jest nieporozumieniem tak jak M550d czy M w X'ach.Wiem że tak musi być,ale kur#wa,skoro kiedyś się dało i zarabiali na tym i wszyscy byli szczęśliwi to po co zabijać motoryzację ?

Drodzy forumowicze,co Wy o tym sądzicie,czy traktujecie BMW niżej niż inne marki czy macie zupełnie inne zdanie. :D Jestem ciekawy waszego zdania ponieważ myślę żeby w przyszłości dokupić oprócz BMW jakieś RS jako auto do całorocznej jazdy zamiast X5.Zwolennicy Audi mnie poprą a inni powiedzą że to droższy VW.

Rozpisałem się,jednak od dłuższego czasu chciałem się tym z wami podzielić :)

Opublikowano
Kolego Kamilll coś w tym rzeczywiście jest co piszesz,ale niestety obecna motoryzacja zmierza właśnie w takim kierunku-nie wiele z tym możemy zrobić.Trzeba pamiętać jednak,że takie firmy jak BMW czy Mercedes to firmy,których głównym celem jest przede wszystkim zarabiać,i między innymi dlatego BMW wprowadziło do oferty teraz serie 2 active taurer-po prostu skok na kasę ale sprzedać się pewnie sprzeda-tradycja odchodzi na bok.Dla mnie dużym minusem obecnie jeśli chodzi o nowe modele BMW (audi i mercedesa problem też dotyczy)jest to,że w ofercie nie ma już tradycyjnych silników wolnossących-wszystko to jednostki doładowane,dotyczy to nawet to takich aut jak M3 czy M4.Co do prównania audi vs BMW-dla mnie problem nie istnieje-BMW się zdecydowanie lepiej prowadzi i ma swój charkter.Co do audi,to miałem styczność z kilkoma modelami-od 2 tygodni mam okazję jeździć też audi a5 w wersji czterodrzwiowej w automacie z 2.0 tdi pod maską-dla mnie osobiście taka opcja nie pasuje do charakteru tego auta,chociaż niezłych osiągów mimo wszystko nie można mu odmówić.Wcześniej jeździłem też audi a4(te nowe i stare b5),a6 i q3 i oczywiście auta fajne,bardzo nowoczesne i komfortowe ale mimo wszystko zdecydowanie lepiej czułem się za kierownicą BMW a miałem też jakąś okazję do porównań bo przez 2 miesące mogłem obcować z nowym 320d touring w m-pakiecie.Gdybym miał zatem środki na nowe auto wolałbym zdecydowanie BMW a jak miałoby być już mocne to pewnie zastanowiłbym się na nową 335 i(3 litry i jedyny motor R6 w gamie obecnie 3er).Z marek premium warto też rozważyć propozycje LEXUSA bo są to auta świetnie wykonane,mega komfortowe i generalnie bardzo niezawodne.Jaguar podoba mi się bardzo,jest też bardzo oryginalny bo niszowy,ale nie moge o tych autach powiedzieć nic a nic więcej bo nigdy nie byłem nawet pasażerem auta z kotem na masce.
Opublikowano
Mam taką teorię,że to konsumenci zabijają rynek a prawdziwych entuzjastów jest mało :) Zobacz na wyniki sprzedaży aut,które dla takich osób jak my(fanów marki,jak i M-Power)są brzydkie,bardzo dobrze się sprzedają.Producenci podłapali że można wypuszczać masę odmian nadwozi w niezbyt ładnej budzie a ludzie i tak to kupią.Przykład Porsche,Panamera brzydka jest jak noc a sprzedaję się świetnie.Podobieństwo Audi też nikomu nie przeszkadza bo w niemieckiej trójcy wyniki sprzedaży są podobne.Prawdopodobnie i 2'jka się świetnie przyjmie na rynku.Choć ktoś mi powie z czym ma konkurować ? Bo jeśli z A-klasą i A1 to dla mnie Audi i Merc wygrywa jeśli chodzi o wygląd.Choć przyznam że 2 series w środku mnie zaskoczyła pozytywnie.