Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam problem z PDC , po wrzuceniu wstecznego czujniki odczytują przeszkodę i pipczą , dopiero po około 5 sec przestaje piszczeć i działają poprawnie. Czym może być to spowodowane, proszę o pomoc.

Pozdrawiam,

Opublikowano

sprawdzić w inpie czy nie ma błędów czujników... jak nie ma to zdemontować zderzak tylny,wypiąc kostki...przepsikać np wd 40.Następnie wytrzeć czujniki by nie były mokre i psiknąc prosto w każdy czujnik wd40 i wytrzeć.Ja tak zrobiłem i spokój.A tak to co chwila świrowały a to piszczały ciągle a to pipczały itp itp

ps metoda jest od mojego kumpla jego kumpla z Aso że tak powiem i działa już 3moim kumplom ten trik

Opublikowano

Nie ma potrzeby demontazu zderzaka. W sumie jak się postara nic nie trzeba demontować, żeby wyjąć czujnik. Sama wtyczka ma zaczep na górze i jak chwycisz ręką to bez problemu powinieneś go wyczuć. Wystarczy ścisnąć wtyczkę z góry i z dołu i pociągnąć do siebie. Odnośnie samego czujnika wklejam to co napisałem na innym forum:

Czujnik ma dwa zaczepy, na których się trzyma i które trzeba odgiąć. Zdjęcie jest zrobione z dołu samochodu (z wyczepioną listwą, na której trzymają się czujniki) i tak: górny plastik można bardzo łatwo odgiąć ręką bo jest do niego dobry dostęp. Jeżeli chodzi o dolny zaczep, należy w miejsce jego mocowania wsunąć duży płaski śrubokręt (w sumie wcisnąłem go dosyć mocno) i ciągnąć czujnik do siebie. Wychodzi elegancko. Bardzo prosta sprawa i wydaje mi się, że obyłoby się bez wyczepiania listwy i główkowania jak to ugryźć.

http://images64.fotosik.pl/651/f78f89cc0c611fdcm.jpg

Wcześniej należy jednak zdiagnozować, który czujnik jest wadliwy. Najprościej zapiąć wsteczny i dotykać palcem, który "tyka" inaczej (u mnie akurat nie odczułem jakiejś różnicy ale bardzo często można się natknąć na informację, że tak właśnie można zdiagnozować padnięty czujnik). Bardziej pewniejszą opcją jest odczytanie w INPIE wskazań czujników. U mnie po zapięciu wstecznego jeden czujnik cały czas wariował i faktycznie po wymianie jest cisza.