Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Niedawno wymieniłem cały silnik w mojej BMW z przyczyn który zostawił mi poprzedni mechanik. Silnik calutki z osprzetem z Omegi B lecz zamontowana moja pompa wtryskowa bo podobno z omegi nie pasuje. W omedze pracował jak złotko i odpalał nawet ta mniejszym akumulatorze. Niestety wystąpił problem z odpalaniem zimnego silnika, gdy kręci z komina wydostaje się czarny dym. Tak po 2min zaskoczy odpali i po kłopocie. Cały dzień spokój gdy motor ciepły, rano dalej ten sam problem. Co może być przycztyną? No i czy jest możliwośc zamontowania pompy z omegi do mojej bmw? Pozdrawiam i licze na szybą pomoc.
Opublikowano

Problem z odpalaniem zimnego silnika w TDS to nie jest problem z pompą. Są trzy podstawowe rzeczy, które trzeba sprawdzić - układ podgrzewania, szczelność instalacji paliwowej, kompresja.

Jeśli w Omedze silnik odpalał na zimno bez problemu, to możemy wykluczyć kompresję. Skup się więc na układzie podgrzewania - zaczynając od początku, czyli przekaźnik podgrzewania świec - sprawdź czy do świec w ogóle dochodzi napięcie, jeśli nie, to bezpiecznik w przekaźniku podgrzewania do wymiany, jeśli tak, to trzeba sprawdzić czy świece grzeją odpowiednio - czyli nie końcówka a na całej długości. Jeśli to będzie OK, to trzeba sprawdzić, czy problemem nie jest cofające się paliwo - łatwo to sprawdzić, wystarczy podać do pompy wtryskowej przed pierwszym rozruchem paliwo z "zastępczego" zbiornika, np. z butelki grawitacyjnie - jak odpali od strzała, to paliwo się cofa i musisz szukać, gdzie zasysa powietrze. W TDS najwrażliwsze miejsca to uszczelki pod nastawnikiem (ale tu byś miał też wyciek), złączki filtra paliwa, przewody paliwowe od autem, te sztywne korodują, i złączki węży idących w baku do pompy wstępnej. Sama pompa też warta sprawdzenia przy okazji wyciągania, ale działa ona tylko na rezerwie, więc nie ma wpływu na odpalanie.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.