Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Nie dawno kupiłem BMW 328i '99. Ogólnie przy oglądaniu samochodu nie było problemów na komputerze. Po kupnie jeździłem, zrobiłem serwis pozakupowy (olej, filtry, uszczelki, świece, itd), tankowałem pb 95 i było wszystko ok. Zalałem pb 98 i zaczęły się problemy. Przez jakieś 100km po zatankowaniu szarpało do jakichś 3k rpm, pełno błędów na komputerze (sprawdzone INPA). Czasami były problemy z odpalaniem - trzeba było kręcić parę sekund a po odpaleniu auto nie miało mocy. Po tych 100 km szarpanie ustało, ale pojawiały się problemy z odpalaniem. Dodatkowo auto trzęsie (nie równo chodzi) na luzie. Przejechałem w sumie 2 baki. Zalałem znowu pb95 i przejechałem ~350 km. Problem nierównej pracy silnika na niskich obrotach nie ustał. Błędy się pojawiły w INPIe mimo wykasowania - błąd 202, 203, 226, 227 (wszystko dotyczyło sensorów lambda poza wartościami dopuszczalnymi) i błąd burning fail na cylindrze 3, 5, 6. Wykasowałem w INPIe adaptacje, ale chyba coś zrobiłem źle - te same błędy powróciły. Wszystkie błędy pojawiły się dokładnie przy takich samych obrotach - 736 rpm. Przejechałem się z podpiętym kompem i odpalonym monitoringiem wartości z sond lambda - wszystkie były właściwe.

Co to może być? Jak poprawnie wykonać adaptacje w INPIe?

Opublikowano
Sprawdz szczelnosc przewodow paliwowych(elastycznych dochodzących do listwy.Zmierz wydajnosc pompy paliwa(1ltr/30s).Nie gaśnie Ci jak jest mniej paliwa w zbiorniku?Na pracę pompy ma też wpływ czujnik położenia wału.To następne w kolejności do sprawdzenia.Zwroć uwagę na wtyczkę i przewody przy niej.Zalej auto do pelna i sprawdz czy objawy nie ustąpią lub osłabną.Może pomoże.
Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.