Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od zimy walcze z problemem zbyt duzych obrotow po odpaleniu z rana w moim E36.

Otoz problem polega na tym, ze kiedy odpale auto po nocy to obroty wzrastaja do 2300-2400. Na poczatku wzrastaly do 1800, chwile sie zawieszaly i dopiero opadaly. Dzis kiedy odpalam auto obroty zawiesza sie na 2300-2400 i po chwili spadna np do 1700 czy 1500 i spadaja coraz mniej kiedy auto jest coraz cieplejsze.

Sprawdzilem przeplywke, bo jakis czas temu mialem z nia klopoty ale na drugiej jest to samo.

Jedyne co pomaga to odpiecie silnika krokowego. Wtedy obroty sa na poziomie 1000 i tak sie trzymaja. Co to moze byc? Na dwoch przeplywkach i dwoch silnikach krokowych jest to samo. Czy to moze czujnik temperatury?

Prosze o pomoc.

Opublikowano
spróbuj zadziałać z sondą lambda, też spory czas się z nią męczyłem i dopiero wymiana jej na nową dała super efekt. :)
Opublikowano
Sonda lambda nie dziala podczas chodzenia auta na zimnym silniku (sonde mam nowa, tak na marginesie). Poza tym nie ma polaczenia z gazem pierwszej generacji (a taki wlasnie mam i na gazie jest to samo z obrotami). bardziej mi to wyglada na uszkodozny czujnik temp. od ECU. Wyczyscilem przepustnice, zobaczymy wieczorem jak auto odpali.
Opublikowano

Problem z glowy.

Po krotkiej analizie i przypomnieniu jak dziala "ssanie" w E36 (silnik ktokowy jest sterowany za pomoca czujnika temperatury od ECU).

W moim przypadku obroty po odpaleniu wchodzily na 2400, po chwili spadaly do 1500-1700 . Dopiero kiedy auto sie nagrzalo obroty byly okej. A podczas wyzszych obrotow po odpieciu krokowego problem znikal. Podmiana krokowca czy przeplywki nic nie dala. Wymienilem czujnik temperatury od ECU (niebieski), ktory wstawilem podczas generalnego remontu silnika - NIE KUPUJCIE TANICH ZAMIENNIKOW. Wstawilem lezacy w garazu oryginalny czujnik. Po odpaleniu nawet na cieplym byla roznica w pracy silnika.