Skocz do zawartości

318tds problem z grzaniem sie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
panowie proszę jak najszybciej o pomoc. moja 318tds strasznie szybko się grzeje. po odpaleniu silnika szybko łapie 90 stopni i do momentu kiedy nie rusze i nie przejade powiedzmy 200-300 metrów jest OK, po tej odległości wskazówka temperatury bardzo szybko wzrasta do maxa i zapala sie czerwona lampka. sprawdziłem termostat, jest OK, myśle że to zapowietrzony układ chłodzenia, bo wyjmowałem chłodnice oleju (miałem wyciek) i spodziewam sie, że poszło mi powietrze w układ chłodzenia. w oleju nie ma płynu, w płynie oleju też nie widziałem. proszę o opinie i rady. aha jeszcze jedna sprawa nawet gdy silnik jest na maxa rozgrzany to nawiew w środku mam ledwo ciepły. w swojej bumie mam 2strefową klimę, ale to chyba nie ma nic do rzeczy.jeszcze raz prosze o pomoc, bo już mnie to na maxa irytuje :mad2: :evil:
Opublikowano
witaj problem jest w zle odpowietrzonym ukladzie chlodzenia!!! i dlatego beta lapie taka temperature!!!!! ale musisz uwazac bo jesli wskazowke masz juz ma maxa i jesli juz palila sie czerwona lampa zebys nie prrzegrzał bety!!! bo jesli ta sytuacja powtorzyła ci sie wielokrotnie to obawiam sie ze mogloci juz uszczelke pod glowica wywalic!!! musisz dobrze odpowietrzyc uklad, moze bedzie okiej!!!!!to jest TDS wiec temperature szybko łapie!!!uwazaj zeby nie przekraczac trzeciej kreski przy odpowietrzaniu!!!! pozdrawiam i powodzenia
Opublikowano
i tu mam mały problem :| jak odpowietrzyć mojego dieselka? gdzie jest odpowietrznik? wiem ze jest coś na chłodnicy, dowiedziałem sie że jest to śruba do spuszczania płynu chłodniczego, tym samym sie odpowietrza czy jest jeszcze coś innego?z góry dzięki za odp
Opublikowano
szukałem na forum info na temet odpowietrzania tdsków ale nic nie znalazłem, może przy odpowietrzaniu rodzaj silnika nie ma znaczenia??