Skocz do zawartości

Problem z płynem chłodzącym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam dziwny problem z płynem chłodzącym. Zauważyłem iż w ciągu 2-3 dni ucieka mi dokładnie 1l płynu... Auto stało tydzień czasu i nadal brakowało 1l. Gdzie może być przyczyna takiego wycieku ? Czy to może być gdzieś wyciek na wężu .. zanim dojdzie do pompy ? czy jak inaczej :) Bo wydaje mi się to na tyle dziwne że nie ucieka cały płyn tylko cały czas 1l. Jeśli ktoś jest w stanie rozwiązać moją zagadkę będę niezmiernie wdzięczny.
Opublikowano
Sprawdź korek. W mojej 330d zapaliła się ostatnio kontrolka od płynu. Dolałem około 1l. Przejechałem się około 5 km bardziej dynamicznie ,aby sprawdzić czy będzie wyciek. Koło korka było mokro ale musze jeszcze to sprawdzić czy nie jest to wina zbiorniczka. Olej wygląda normalnie?
Opublikowano
  • Autor
Olej wczoraj sprawdzałem jest ok. Dziwne jest to że jak postawię auto to pod nim nie ma wycieku -.^ więc nie wiem jak ten płyn ucieka ...
Opublikowano

Zdejmij osłony na dole silnika. Szukaj wycieku na połączeniach węży też z tyłu silnika.

Na zgaszonym na odpalonym jak złapie ciśnienie. Sciągnij z góry też osłony. Przez forum nikt nie znajdzie wycieku.

Opublikowano
  • Autor
Oczywiście wiem, że na forum nikt mi tego nie znajdzie.. Chodziło mi jedynie o jakiś punkt zaczepienia :) a czy myślicie, że to może być pompa wody ?
Opublikowano
Sprawdź termostat główny (czy nie pęknięty oraz czy działa) oraz termostat AGR oraz rurki od układu chłodzenia, warto sprawdzić czy pompa wody zaciąga płyn.
Opublikowano
  • Autor
Jak naciskam wąż pierwszy od zbiorniczka to gdzieś w okolicach pompy słyszę uciekające powietrze tylko nie jestem w stanie dokładnie określić gdzie to jest. No nic myślałem, że coś samemu da się zrobić ale chyba bez mechanika się nie obejdzie, ale zawsze warto dowiedzieć się czegoś nowego :)