Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pewną zagadkę ;) Niezwykle mnie ciekawi ta sprawa.

Znajomy kupił w ostatnich dniach E39 w dość niecodziennych okolicznościach. Powiem tylko, że finansowo niezwykle opłacalnie, przy tym w pełni legalnie, ale był to właściwie kot w worku. Samochód okazał się w porządku, ale ma kilka ciekawostek, w tym jedną największą.

Jest to 530dA z 2002 roku. Według VIN wychodzi, że powinien być w kolorze Schiefergruen Metallic. Tymczasem na tabliczce pod maską jest Montrealblau Metallic, chociaż VIN się zgadza. I co najlepsze, on faktycznie jest w tym drugim kolorze, chociaż w bagażniku widać ślady poprzedniego lakieru, najprawdopodobniej tego Schiefergrunen.

Grubo się nad tym zastanawiałem i doszedłem do wniosku, że może jak był malowany w ASO, to została wydana tabliczka z aktualnym kolorem. Dzwoniliśmy nawet do ASO, ale powiedzieli że takie coś nie jest praktykowane, przynajmniej w Polsce (samochód jest z Francji). Ale nawet jeśli tam by wydawali takie tabliczki, to i tak teoria upada, bo w historii serwisowej nie ma nic na temat lakierowania.

Macie jakieś pomysły o co może chodzić?

Dodam jeszcze, że poza tym wszystko się zgadza... prawie ;) Wnętrze jest takie jak powinno być (zmieniona kierownica, ale to się zdarza), wyposażenie w większości też, z tym że jest najwyraźniej dołożono webasto (nie ma w VINie i nie ma tabliczki pod maską, a piecyk jest i działa), no i koła są piętnastki, a z tego co pamiętam do 530d wchodzą minimum szesnastki.

Ogólnie niezła zagadka ten samochód. Na jakiegoś składaka nie wygląda, całość jest w naprawdę dobrym stanie.

Opublikowano
Po prostu ktoś przelakierował samochód na własna rękę - zamówił tabliczkę z nazwą koloru i wkleił zamiast oryginalnej.
Opublikowano
Ale to można tak sobie wkleić własną tabliczkę zamiast oryginalnej? Zawsze myślałem, że to musi być tak jak wyjechało z fabryki.