Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
520i m50.Byla zdejmowana zdejmowana glowica po naprawie vanos reagowal przy 4000,4500obr przed 3000 mechanik (autoryzowany przez BMW)ktory to robil mowi ze typy tak maja(to prawda?)Teraz jestem we wloszech po przejechaniu 3000 silnik wariuje: :mad2: jak tylko wejdzie na wyzsze obroty pow.4tys traci rytm nie robi na wszystkie gary jakby vanos sie blokowal strzela w rure traci obroty,na wolnych obrotach (do25000)morze chodzic godzinami i nic.podlonczony pod tester podaje zla pozycja walka i uszkodzenie mech zmiennika faz.CO ROBIC ? :modlitwa:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No, hm... jeżeli takie błędy podaje komputer, to sprawdziłbym poprawność montażu rozrządu (czy nie przesunięty). Jeżeli chodzi o samego vanosa, to przełącza się znacznie wcześniej (coś koło 2600rpm, myślę, że 3krpm są dopuszczalne). Jeżeli jest poprawnie zmontowany (bez luzów, bo inaczej się go nie da wsadzić), to powodem może być tylko wadliwa cewka zaworu vanosa. Jednak nawet z wadliwym (niedziałającym) vanosem, silnik powinien się zaadaptować i działać poprawnie (ze zmniejszonym momentem, ale nadal płynnie).
Kai
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciężko powiedzieć, to może być mnóstwo powodów, od niskiego ciśnienia oleju (nie umie do końca ruszyć wałkiem w vanosie), przez uszkodzony czujnik położenia wałka do zrypanych świec...
Kai
Opublikowano

coś mi tu nieładnie pachnie źle złożonym rozrządem lub samym vanosem. Samo sprawdzenie u dobrego mechaniora trwa koło godzinki i mnie np kosztowało 50 zł. Także ja bym zaczął od tego.

Cewki zazwyczaj najbardziej czuć na wolnych obrotach do 3 tys, świece także. Możliwe jescze ze to impulsator wałka rozrządu. Spróbuj odłaczyć vanosa i zobacz jaki bedzie efekt. Wtyczka pod kolektorem ssącym.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW