Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie pytanie zmieniłem licznik z zegarkiem na taki z obrotomierzem niby działa ale przełamuje na wolnych obrotach ma 500 a przy 100 na godz 2000 można jakoś zrobić aby działał poprawnie.

Dodam że zegary pochodzą z silnika 1.8 a ja mam 1.6.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj

Teoretycznie powinno być ok. 1,6 czy 1,8 maja silniki 4 cylindrowe a dla obrotomierza to jest najważniejsze. Mając silnik 4 cylindrowy i montując licznik z 6 cylindrówki obrotomierz zaniza wskazania. Po wcisnięciu pedału gazu do końca obrotomierz wskazuje 4500obr/min. Sprawdz po numerze licznika z jakiego samochodu został wyjety. pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
  • 3 lata później...
Opublikowano

Witam,

bardzo przepraszam za odkop, jednak po przejrzeniu forum nie znalazłem odpowiedzi na nurtującą mnie kwestię.

Otóż jestem szczęśliwym posiadaczem E30 316i (M40B16, 100KM) z 1990r. W moim aucie mam zestaw zegarów z zegarkiem zamiast obrotomierza.

Tutaj moje pytanie - co oprócz zegarów muszę jeszcze dokupić/dorobić aby funkcjonował obrotomierz i ekonomizer (choć na tym mniej mi zależy)???

Czy mimo, że obrotka nie było na wyposażeniu to jego wiązka, wtyczka itp jest poprowadzona w desce rozdzielczej i wystarczy podpiąć do nowych zegarów? Czy może jest z tym więcej roboty i trzeba prowadzić nowe kable czy coś?

Dodam, że po rozkodowaniu VINu mam coś o symbolu S958 - Interne Kabelbaumauswertung - czy to cokolwiek zmienia w mojej sytuacji?

Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam! ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wydaje mi się, że na 90 procent zestaw zegarów z kościa d0 silnika r4 i powinno zagrać. Ale ręki nie daję. Na wąskiej lampie to na pewno nie działało. Ale na szerokiej wiązka powinna już być przygotowana.

PZDR>