Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zauważyłam dzisiaj, że przy wciśniętym sprzęgle słychać delikatne terkotanie.

Ten hałas zaczyna się od połowy wciskania sprzęgła i terkocze tak samo jak wcisnę do końca.

Nie jest to głośne. Żeby usłyszeć trzeba siedzieć w aucie, zamknąć drzwi, wyłączyć wentylator, radio etc.

Wtedy słychać szybkie terkotanie. Jeździ się ok. Biegi wchodzą płynnie, przy ruszaniu jest spoko.

W poprzednim aucie jak kończyło się sprzęgło to piszczało na wyciśniętym, a po wciśnięciu przestało.

( . )( . )
Opublikowano

czy metaliczny to nie wiem. raczej głuchy. Posłucham jeszcze dobrze :) myślałam na początku że dmuchawa hałasuje. Ale to jednak coś ze skrzynią.

Przebieg 100.000

( . )( . )
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Lozysko oporowe :norty:

Trzeba rozebrac i zobaczyc czy tylko to to wymiany czy calosc ,polecam calos odrazu za jedna robota koszt ok 2tys za komplet

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tyle kosztuje do mojej ,czyli klekota,musisz sobie sprawdzic ile u Ciebie ale wydaje mi sie ze tyle samo raczej jest identycznie,sam dwmuas kosztuje ok 1tys,jak sobie wstawisz to odrazu ogarnij rozrzad :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja bym się nie przejmował i nie wsłuchiwał... jeśli biegi wchodzą ok, nic nie zgrzyta nie ślizga się sprzęgło to NIE DOTYKAĆ
Opublikowano

dokładnie. To w 1.6 benzynka jest też dwumas???

Nie wiedziałam :)

Tzn wiem, że w benzyniakach występują, bo mam w Volvo S80.

Swoją drogą, nie wiem jak w BMW, ale w Volvo 2.4benz sprzęgło kończyło się przy zakupie (260kkm) i odzywała się dwumasa zarówno przy gaszeniu ze sprzęgłem jak i bez (najszybsza metoda sprawdzenia dwumasy).

Od zakupu przejechałam 40kkm, byłam tym autem w Czarnogórze, mam prawie 300kkm na budziku. Dwumasa nadal hałasuje tak samo w tych samych momentach, nie przenosi drgań na postoju i nie stuka podczas jazdy.

Twarde ustrojstwo :)

( . )( . )
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie sytuacja jakgdyby odwrotna, terkocze jak przejadę kilka kilometrów i stoję np. na światłach. Czuję wtedy lekkie drganie drążka zmiany biegów, ale przy leciutkim nacisku na pedał sprzęgła terkotanie znika. Czy to łożysko?

U mnie też jest dwumasa 116i E87 2005r. ?

Przebieg 215kkm