Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem nowym właścicielem wymarzonej 330xi jadąc nią w trasie zauważyłem że temperatura silnika spada przy małym obciążeniu i dużej prędkości plus zaświeca się kontrolka chłodnicy na stan płynu chłodzącego patrzył mechaniki jest okej spojrzał też na silnik i wycieków nie zauważył nalotów na korku i bagnecie również brak (wykluczam głowicę : ) jakby mógł mi ktoś pomóc to będę bardzo wdzięczny po 14 jadę do innego mechanika i mógłbym mu już jakieś wskazówki dać.

Przepraszam z góry moderatora jeśli powtórzyłem lub źle wpisałem temat jestem tu nowy a w wyszukiwarce owszem znalazłem tematy o tych kontrolkach ale o innej charakterystyce

pozdrawiam Paweł

Opublikowano

poziom plynu chlodniczego sprawdz, termostat zmien, odpowietrz prawidlowo uklad i bedzie ok

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

Wygląda na to że termostat nie domyka układu chłodzenia.

Piszesz

temperatura silnika spada przy małym obciążeniu i dużej prędkości

Czyli naturalnie za bardzo sie chłodzi i w takim momencie termostat (zawór termiczny) powinien zredukować obieg.

zaświeca się kontrolka chłodnicy

Hmm... z tym to podejrzane bo jak byś miał za mało płynu to silnik by sie przegrzewał a Ty nam tu piszesz odwrotnie.

Jak sam nie ogarniasz to się udaj do dobrego mechanika i zleć mu usługę, bo jak będziesz chciał za friko poradę to daleko nie zajedziesz.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Witam,

dzięki Wam wszystkim za rady sprawdziłem poziom płynu chłodniczego po raz drugi na zimnym silniku i okazało się poniżej minimum więc dolałem kontrolka odpukać na razie nie zaświeca się, a termostat rzeczywiście może nie domykać układu, ale jest to tak mała różnica w temperaturze, że mechanik nawet nie chciał sobie rąk brudzić kazał jeździć więc jeżdżę na razie po mieście a temperatura trzyma jak trzeba

jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam forumowiczów

Opublikowano

sprawdzasz temp w tescie 7.0 jezdzac po miescie ?

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg