Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka all.

Od wczoraj zauważyłem dziwną rzecz. Otóż, mam taki nawyk że sprawdzam cały czas ile wynosi spalanie, I ostatnimi czasy jeźdząc po miescie zaobserwowałem że spalanie wynosi koło 6.5-8.5 Max.

Wczoraj coś sie stało i nie dosc że teraz spalanie pokazauje 8+ i to przy spokojnej jeździe to jeszcze wskaźnik przy niskich obrotach od razu leci do 20l. Kiedyś musiałem ostro przygazowac żeby dobiło do 20l a teraz przy normalniej jeździe tak się dzieje. I zauważyłem również że przy ruszaniu tak do 1500-1800 obrotów wskaźnik jest nieruchomy. Potem drastycznie leci do 20l. Jedynie co mi przychodzi do głowy to może wilgoć gdziec podeszła pod czujnik i wariuje. Ale co ja się moge tam znać. Wiecie może co to może być ?

Opublikowano
U mnie (N4218B) zalezy to od biegu. Np. na 1 to caly czas prawie jest 20 za to na 5 biegu srednio trzyma 8/9 l. Ale jak dodam full gaz to wejdzie na 20l. A ostatnio zainstalowalem komputer obc i trzyma srednie na kompie 9/10l ( jazda na LPG). Kiedys w staruch BMW ekonomizer pokazywał nawet 50l :D
Opublikowano

A jest taka możliwośc ze to wtryski już siadają? Mechanik podpinał pod komputer z 2 tyg temu i jedynie co wyszło to czujnik cofania :D

Bo dzis przy naprawde spokojnej jeździe mi pokazuje 10l... Co prawda na zimnym silniku ale nie ma przeciez -5 stopni tlyko koło 6-9 na plusie..

Strasznie mnie to irytuje i nie daje spokoju co to może być.

Dziś jeszcze go zalałem sprawdziłem dokładnie ile jest i ile było paliwa i teraz zobacze ile spali. Moze to komputer sie myli.

Opublikowano

lejesz do pelna az zobaczysz paliwo, za 200-300km ponownie do pelna az zobaczysz paliwo i tyle, jak za duzo wyjdzie to bedziemy dumać

bez takiego pomiaru nie pokazuj sie

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Wydaje mi się, że ekonomizer działa na zasadzie wychylenia przepustnicy na danym biegu i to tyle. Nie wiem czy lejące wtryski zauważył być na wskazaniu ekonomizera.
Opublikowano

Dzis spalanie wskoczyło na 10,7l ...

Nawet nie wiecie jak mnie to wkur...

Półtora miesiąca jeździłem normalnie i spalanie było max 9, a teraz jeźdze najoszczedniej jak tylko potrafie i spalanie pokazuje dyche.