Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

E46 2005' przebieg: 215 kkm. Tak jak w temacie, w momencie wciskania sprzęgła pojawia trudny do opisania odgłos, coś jakby świst powietrza, kojarzy mi się z odgłosem gdy zamykamy w domu drzwi podczas przeciągu. Mam wrażenie że świst ten wydobywa się spod maski albo spod lewego koła. Dodam że zarówno skrzynia jak i sprzęgło nie wykazują żadnych oznak zużycia. Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z podobnym problemem?

Pozdrawiam.

Edytowane przez veni79
Opublikowano

... no właśnie dodam, że świst pojawia się tylko w czasie jazdy i raczej na wyższych obrotach.

Nie bardzo wiem co znaczy to "brac" ale odgłos pojawia się dokładnie w chwili wciskania pedału sprzęgła.

Opublikowano

Bo tak to opisałeś. Może to tylko turbo zaczyna wyć? Nikt nie jest w stanie określić jak tego nie słyszy. Jak to tylko przy wysokich obrotach to sprawdź czy na luzie jak przygazujesz tego nie ma.

Być może to nie będzie sprzęgło tylko osprzęt silnika.

Opublikowano

Może i rzeczywiście trochę niejasno to opisałem ale trudno opisać słowami jakiś dźwięk :lol:

Turbinę raczej wykluczam, znam jej brzmienie.

Problem, o którym piszę pojawia się wyłącznie podczas jazdy i konkretnie w momencie wysprzęglania,

czyli jadę sobie np: na trzecim biegu, obroty dochodzą do 3000 rpm wciskam sprzęgło i słychać pojedynczy krótki świst opisany w pierwszym poście.