Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam krótko M-kę więc wiem niewiele.

Spóznia mi się zegarek. Na dwa tygodnie potrafi zrobić do ok. 5 minut.

Powiedzcie czy to przypadłość czy też mam akurat pecha. Da się to jakoś poprawić ?

pzdr Rysiek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie sie nic nie zpoznia wiec to nie jest przypadlosc e60, masz pecha :)

ale jak to ustaeic to nie mam pojecia ???

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Znalazlem odpowiedz na twoj problem.

Wymiana bateri i menadzera pradu (strommanager / power manager) przetlumaczone doslownie z niemieckiego i nie wiem czy po polsku tez sie to tak nazywa.

Zegar spoznia sie przez chwilowe braki napiecie i objawia sie tymi usterkami.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Znalazlem odpowiedz na twoj problem.

Wymiana bateri i menadzera pradu (strommanager / power manager)

Czy to chodzi o akumulator? Czy też jakąś baterię , która podtrzymuje zegarek?

pzdr Rysiek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

chodzi o akumulator, zle swie wyrazilem z ta bateria :D

ale akumulator mozesz sprawdzic u elektryka albo samemu. Sa tematy jakie wartosci powinien miec wiec poszukaj.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
chodzi o akumulator, zle swie wyrazilem z ta bateria :D

ale akumulator

Akumulator mam na pewno w porządku. Hm. To dalej nie wiem co jest grane.

pzdr Rysiek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz nowa baterie? Zostala zakodowana? Robisz krotkie trasy?

Podlacz akumulator pod prostownik i go naladuj.

Jesli nie akumulator to sterownik pradu do wymiany.

Jedz na wyczytanie bledow powinno byc to zapisane w pamieci.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Masz nowa baterie?

Aku jest oryginalne, nie wymieniane. Chyba, że ktos przedemną go wymieniał. Auto mam od 4 miesięcy, więc ............

Ale jest z pełna dokumentacją i non stop serwisowane.

Aku ładowałem jakieś kilka dni temu i normalnie się ładuje do 100%. Mało jeżdzę tym autem to fakt, więcej stoi.

Sprawa jest o tyle dziwna, że np. w piątek jeździłem autem, nastawiłem zegarek na cito, a dzisiaj rano (poniedziałek), czyli po 2 dniach, zrobił 4 minuty spóźnienia??? Byłem w szoku.

W aucie wymieniałem 2 miesiące temu klemę pirotechnicznę, bo miała błąd. Była cała na wygląd, ale łapała nonstop błąd. Wymieniłem ją, pokasowałem błędy i niby wszystko O'k, poza tym zegarkiem.

pzdr Rysiek
Opublikowano

A może zegarek na podstawie którego sprawdzasz ze spóźnia Ci się czas w samochodzie to właśnie on przyspiesza... Malo prawdopodobne ale warto każda opcje rozważyć

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

viewtopic.php?f=73&t=168775&start=15

Sprawdz baterie.

Sterownik pradu ma na zadaniu usypiac wszystkie pozeracze pradu i zostawic tyle napiecia zebys mogl go odpalic nawet przy slabej bateri. Jesli jest walniety moze to doprowadzic do krotkich brakow napiecia (na tyle krotkich ze sie nie kasuje) i dla tego zegarek sie spoznia ale to juz pisalem na poczatku.

Wyczytaj bledy.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Wyczytałem INPą globalnie błędy i żadnych. Ładowałem akumulator i normalnie się ładuje. Absolutnie nie zauważyłem aby nie trzymał. Żadnych symptomów jakichs problemów z nietrzymaniem ustawień etc. poza tym spóźniającym się zegarem.

Mam problem z identyfikacją sterownika zarządzającego energią. W jakiej grupie on jest w INP-ie?

A powiedzcie czy mogę bezpiecznie wyjać akumulator z auta, w celu oględzin i włożyć z powrotem. Poddałbym go testom "na stole".

pzdr Rysiek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A powiedzcie czy mogę bezpiecznie wyjać akumulator z auta, w celu oględzin i włożyć z powrotem. Poddałbym go testom "na stole".

viewtopic.php?f=73&t=237735&hilit=+czym+grozi

Tez zadawalem sobie to pytanie :mrgreen:

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wyczytałem INPą globalnie błędy i żadnych. Ładowałem akumulator i normalnie się ładuje. Absolutnie nie zauważyłem aby nie trzymał. Żadnych symptomów jakichs problemów z nietrzymaniem ustawień etc. poza tym spóźniającym się zegarem.

Mam problem z identyfikacją sterownika zarządzającego energią. W jakiej grupie on jest w INP-ie?

Tak, możesz wyjąć bez obaw .Ustawisz ponownie zegar i nie pamiętam czy datę też .

Co do spóźniania , nie wydaja mi się żeby niewielki spadek napięcia w wyniku nie w pełni naładowanego aku. miał na to wpływ . Przyczyna może raczej tkwić w układzie elektronicznym zegara np. rezonator kwarcowy .

Opublikowano
Przyczyna może raczej tkwić w układzie elektronicznym zegara np. rezonator kwarcowy .

A nie ma gdzieś w układzie dodatkowej bateryjki dla zegara? Dziwi mnie to, że zegar zrobił raz 4 minuty w 2 tygodnie a za drugim razem 4 minuty w dwa dni.

Rzeczywiście wygląda to tak, jakby miał braki w zasilaniu. Ale dlaczego w tym momencie nie gubi całkowicie ustawień ?

pzdr Rysiek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ne ma dodatkowej bateri. Jak by byla to po odlaczeniu klemy nie musialbys ustawiac godziny :mrgreen:

Nie wiem ile kosztuje sterownik pradu ale jest to warte sprawdzenia, do tej pory znalazlem tylko jeden post z ta sama przypadloscia a szukalem na PL i DE i po wymianie wszystko dzialalo.

Powodzenia

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Ne ma dodatkowej bateri. Jak by byla to po odlaczeniu klemy nie musialbys ustawiac godziny :mrgreen:

Nie wiem ile kosztuje sterownik pradu ale jest to warte sprawdzenia

No O'k. Ale jak sprawdzić ten sterownik prądu ?

pzdr Rysiek
Opublikowano
Jedno dodatkowe pytanie. Dzwoniłem do serwisu i gośc mi powiedział, że na 99% zegar powinien się automatem aktualizować z RDS-u. To jak to w koncu jest ??? :shock:
pzdr Rysiek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To chyba sie do opla dodzwoniles :duh:

Fachowe odpowiedzi tylko na forum dostaniesz.

W BMW to tylko sprzedawcy :D

Godzina nie ustawia sie przez RDS tylko manualnie :cool2:

Zadzwon jeszcze raz i zapytaj sie czy Ci to wlaczy albo jak sie to wlacza :D

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie zegar działa prawidłowo . Ewentualną korektę muszę jednak wykonać paluchem ,na 100% nie na 99% :wink: . Doradca serwisowy :cool2: - pomyliło mu się hejnałem .
Opublikowano
Dzwonili do mnie z serwisu. Była na moim modelu jakaś akcja serwisowa, dotycząca właśnie zegarka. Przekażą szczegóły później. Umieram z ciekawości :D
pzdr Rysiek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moze prywatnie jezdzi oplem i dla tego :)

W prawie zadnym BMW nie na tej funjcji poniewaz nie wykupili licencji od Apple a oni maja to opatentowane :mrgreen:

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Odnośnie RDS, dziwi mnie to bardzo. Miałem po drodze różne auta: Hyundaia, Peugeota , Audi i w każdym zegar się automatem uaktualniał z radia. W Audi przez DCS.

Tak niby banalna rzecz a zaniedbana.

pzdr Rysiek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ja tego nie odczuwam, 2x w roku 15s przestawiania nie jest tak zle. wazne ze dziala :D

I przynajmniej mozesz go tak ustawic jak chcesz np. 5min do przodu :mrgreen:

A byles juz w BMW?

Ps. Ale literowek narobilem, juz poprawionr bo czytac sie nie dalo :duh:

Edytowane przez speed1211

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

No czekam na telefon z serwisu. Tak z ciekawości. Zadałem im - zdaje się, jedno z "głupich pytań" :D

Tak nawiasem, oby tylko to było "problemem" w moim aucie :D

pzdr Rysiek