Skocz do zawartości

BMW 320D M47 przycina się

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, z góry powiem że przeczytałem chyba wszystkie tematy podobne do niżej przedstawionego problemu i nie znalazłem odpowiedzi.

A więc, posiadam BMW e46 320d M47 2001r i mam z nim duży problem, samochód z 1wszego 2giego 3go biegu idzie jak szalony ale od 4 -5 nawet jak przy wyprzedzaniu zredukuję do 4 nie idzie tak jak powinien iść na 136koni, łapie tak jak by "dziurę" do pewnego momentu przyśpiesza potem następuje ta "Dziura" i dalej ma ciężko troche podgoni ale to musi się długo napędzić. nie wiem co jest grane

- EGR jest czysty

- Przepływomierz też jest OK

- TURBINA nowa

- czujnik sterujący turbiną nowy

Nie wiem co jest grane, ale obstawiam że to pompa wtryskowa ? , dodam że gdy podłanczam komputer to już nie ma żadnych błędów. Jest może ktoś tu co jest w stanie przez internet to zdiagnozować bo naprawdę nie chcę już ładować kolejnych pieniędzy na marne jak w przypadku turbiny.

Z góry dzięki, pozdrawiam.

Opublikowano
zamyka Ci ekonomizer na 4 biegu, ja mielem takie objawy jak przplywka byla uwalona, a i jescze wczesniej mialem uszkodzona gruszke turbo ale wtedy to wogole nie dalo sie jechac. Podobno na diagnozie nie wychodzi przeplywka, jak zle podaje, czym robisz diagnoze?
Opublikowano
  • Autor
nie zamyka dochodzi do 18-18,5
Opublikowano

W jakim zakresie obrotow masz ten problem?

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Opublikowano
  • Autor
idzie idzie czuć jak załancza sie turbina (bo jest nowa) i przy 2000-3000tyś/obr to gdzieś następuje i dalej jedzie ale jak by miała z 70koni ....
Opublikowano

Nie wiem moze odlacz na probe przeplywke i jak bedzie tak samo znaczy ze to ona, jak ekonomizer nie zamyka na 4 to raczej przeplywka, albo sprobuj podmienic z kims, ja mialem niby wymieniana przez poprzedniego wlasciciela na nowa a i tak musialem wymienic, ogolnie ten silnik to kupa, jak nie urok to sracz...ka

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Opublikowano
  • Autor
Wymiana przepływomierza na taki z końcówką 527 i repgoramacja ECU pod ten przepływomierz załatwi sprawę.

gdzie takie coś dostanę ?, może mi ktoś nawet na priv wysłać link do allegro albo coś , z góry dzięki !

Opublikowano
Przepływomierz jest firmy BOSCH nr części kończy się na 527, możesz kupić w motoryzacyjnym albo na Allegro. Sprawdź nr tego co masz i nr oprogramowania i podaj tutaj. Jeśli masz przepływomierz BOSCH-a o końcówce 314, to na pewno jest on winny. Poza tym, jest masa informacji na forum na temat wadliwych przepływomierzy, ich wymiany, i reprogramacji DDE po wymianie.
Opublikowano
  • Autor
nr oprogramowania i podaj tutaj.

Jak mam sprawdzić nr oprogramowania, bo kompletnie jestm zielony to moja pierwsza bawarka, przez podłączenie do komputera ?