Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no i rozbabralem przod. tj

- wyjąlem jakis plastik co jest za schowkiem nad nogami

- wyjalem szuflade schowka

- wyjalem jakis maly plastik laczacy schowek i konsole srodkowa

- oskrecilem gore schowka: 3 sroby z przodu (od pasazera patrzac), dwie po bokach oraz twa kolki, ktorymi bylo mocowane do jakiejs blachy

caly schowek mozna ruszac, lekko przesuwac, opuszczac tyl (od strony silnika). Jednak z przodu jakby go cos trzymalo. nie moge go wysunac z pomiedzy blachy a okladziny deski.

pomocy, bo nie chce tego skladac nie dostawszy sie do anteny - taki smak porazki obrzydzi mi nawet smak piwa

hilfe...

pozdrawiam

t.

Opublikowano

no wyjalem ;)

jak sie nie ma w glowie...

Inyymi slowy wystarczylo zjesc sniadanie i otworzyc piwko i od razu inne spojrzenie na problem.

Trzeba bylo jeszcze odkręcic gorna czesc zamka schowka - wystawala i uniemozliwiala wyciagniecie gory schowka.

Udalo mi sie wlozyc reke pomiedzy radio a schowek (strasznie ciasno) i na takiej metalowej poleczce wyczulem cos jakby krązek anteny. Bardziej jest to kwadrat z zaokrąglonymi brzegami niz koło. A moze tylko jeden brzeg ma kwadratowy

antena to nr 3

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DR41&mospid=47554&btnr=65_0390&hg=65&fg=50

a tu kabel ma nr 10

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DR41&mospid=47554&btnr=65_0448&hg=65&fg=50

z tego co kumam antena (3) jest polaczona kablem (10) do odbiornika (6). U mnie lezy on pod podloga bagaznika, zaraz za fotelami.

Wczesniej mialem tak, ze po wejsciu w menu serisowe mialem w GPS RECERR (receive error jak sądze) Teraz mam searching ale szuka bardzo dlugo i nawet po 10 minutach niewiele sie dzieje. Pisze, ze jest widocznych 8 satelit ale nie ma od nich zadnego kontaktu (w tej liscie jest pusto) Nie ma tez dl/szer georaficznej a wysokosc jest 0.

zastanawiam sie co z tym fantem zrobic... Czy antena musi lezec w konkretnej plaszczyznie i w konkretnym ulozeniu wzgledem samochodu?

Bo tak mysle, ze moze by ja wyjac razem z kablem, jak starczy i wrzucic do schowka. a pozniej sprawdzic z inna lub innym kablem

co mam robic dalej?

pozdrawiam

t.

Opublikowano

co to jest:

menu serwisowe -> Telematics settings -> reg. number ?

mam cos tam wpisane a z kolei tutaj koles ma pusto

http://www.bmwtips.com/tipsntricks/tips_pages/navservicemode.htm

czy to ma jakies znaczenie?

Na ekranie GPS tracking info widzi 8 satlit ale lista jest pusta (inaczej niz w linku powyzej)

pokazuje tez prawidlowa date oraz czas (2 godziny wczesniej ale to chyba dobrze bo to UTC)

chyba skladam wszystko do kupy bo i tak nic nie wymysle.

Jeszcze jedno - w innych postach pisaliscie, ze ten modul odbiorczy jest w bagazniku miedzy kolem a boczna szyba, po lewej (tam gdzie czytnik i zmieniarka) Czy mozliwe, ze tak jest w sedanie a w kombi jest pod podloga miedzy kolem a fotelami? Wiazka z navi idzie jakby w tamta strone. Mam tez jakies pudelko na lewym tylnym nadkolu ale to chyba telefon, bo ma szpare jakby na duzego SIMa

pozdrawiam

t.

Opublikowano

Antena raczej powinna być poziomo pod szybą - tak aby pionowo miała "widok" przez szybę (niemetalowe elementy).

A co masz w poz. "Pos-Src" w menu GSP Status ?

Mała uwaga - GPS Ci może "nie chwycić" w garażu lub np. wśród bloków, drzew itd. - ale to powinieneś widzieć w tym menu - najlepiej jak tam jest 3D/8 - to ideał, ale przy 2D/5 powinien już "zaskakiwać".

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)