Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
witam,błagam was szanowni koledzy z forum o pomoc ,kilka dni temu kupiłem bmw e87 116i rocznik 2005, mam teraz koszmarny problem gdyż silnik rano jak jest zimno strasznie chrobocze przez około 1-2 min ,zarówno na biegu jałowym jak i przy schodzeniu z obrotów,przy dodawaniu gazu cichnie ,podobnie jak się dobrze nagrzeję również jest cisza,,,słyszałem o wadliwych napinaczach rozrządu w tych silnikach ,więc udałem się do mechanika ,ku mojemu zaskoczeniu okazało się że rozrząd jest nowy ,dodatkowo dla pewnośći wymieniłem olej na 0w30 ,problem nie zniknął ,,mechanik stwierdził że to wałki rozrządu się posypały ale nie krzywki tylko te elementy wałków przy kołach zębatych,,,co najgorsze jeden kosztuję 1600 zł a są 2 ,koledzy czy ktoś z was spotkał się z takim przypadkiem czy to rzeczywiście może być to???? Edytowane przez jarek34
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wrzuc filmik z praca silnika i tym chrobotaniem, po samym opisie trudno cos zdiagnozować.
Opublikowano
kolego jarek34 nie chce siać defetyzmu, ale wymiana rozrząd u w tym silniku to jeden z dwóch dużych wydatków, żeby mieć problem z głowy należałoby wymienić to co opisałeś przy kołach zębatych rozrządu czyli zespoły regulacyjne, zaleca się wymianę tych elementów razem, żeby mieć spokój na jakiś czas, odnośnie wypowiedzi kolegi na temat auta za 22.000 zł to dodam, że ten silnik potrafi się rozlecieć już przy 40.000 km i sporo jest takich aut, gówna przyczyna to zbyt długie interwały wymiany oleju i zaszlamiony w tym przypadku rozrząd wraz z zespołami :mad2: odnośnie ceny to zależy do jakiego kodu silnika :mad2:
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
mam ten sam podobny problem tylko ze terkocze na zimnym co jakąś sekunde pulsacyjnie i wkońcu przestaje tak jak by doszło cisnienie oleju. I ostatnio nawet na zimnym przez chwile zaświeciło sie cisnienie oleju. prosze o pomoc
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mam ten sam podobny problem tylko ze terkocze na zimnym co jakąś sekunde pulsacyjnie i wkońcu przestaje tak jak by doszło cisnienie oleju. I ostatnio nawet na zimnym przez chwile zaświeciło sie cisnienie oleju. prosze o pomoc

przyczyn może być kilka:

- uszkodzony czujnik oleju (mało prawdopodobne)

- uszkodzona pompa oleju

- nieodpowiedni olej(stary, nie właściwa lepkość, BRAK oleju)

- zapchany filtr oleju

- uszkodzony zawór zwrotny