Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Posiadam BWM e46 z 2000r z silnikiem 2.0 Ci 170km. Niestety nie mogę rozwiązać problemu z którym borykam się od ponad pół roku. W samochodzie po podpięciu do komputera wyskakuje niewypał na 1/2/5/6 cylindrze. Objawy są takie, że po odpaleniu auta wszystko chodzi super i ma moc. W momencie gdy stanę w korku lub po prostu stoję na odpalonym silniku po około 1min - 3min zaczynają po kolei wysiadać cylindry ( raz wysiada jeden a nie kiedy nawet 3 ) - czyli w momencie gdy zaczyna dostawać temperatury ( samochód się nie gotuje, nie włącza się nawet wiatrak, wskazówka nawet nie drgnie ). Problem ustaje w momencie gdy jadę dalej przez jakieś 10-15min lub gdy zgaszę auto i odpalę po kilku godzinach jak ostygnie. Mierzona była kompresja i wynosi wszędzie 13 bar tylko na 3 cylindrze jest 12 bar. Zauważyłem, że również minimalnie uchodzi płyn chłodniczy ( ale to chyba spotyka większość BMW ). Zamieniałem również kolejnością cewki i świece ... Mimo tego cały czas wyskakują te same cylindry na komputerze. Ma ktoś pomysł czego to może być wina ? Wygląda to tak jakby zalewało cylindry i dopiero w momencie gdy uda mu się przepalić auto zaczyna dalej pracować tak jak powinno.

Opublikowano

mechnik który mi zdiagnozował ostatnio auto, stwierdził, że "jak wypadanie zapłonów to ciagnie gdzieś lewe powietrze" bo w tych silnikach takimi błędami się to objawia

sprawdzałeś cokolwiek w tym kierunku?

Opublikowano

Witam,

Też miałem sytuację z tym zapłonem i wstawiłem do znajomych speców też powiedzieli o lewym powietrzu. czekam teraz az mi złoża i dam znać czy to na pewno to. Pozdrawiam

Opublikowano
Temat przypomniał mi sprawę którą zamierzałem zgłębić lecz jakoś to mi umknęło.W kolektorze ssącym są jakieś dwie zaślepki gumowe,z prawej strony prawdopodobnie.Może ktoś biegły się wypowie czy owo coś nie powoduje kłopotów.Gdzieś to było na Forum,jednak nie mogę odszukać.
Opublikowano
Generalnie powiem Wam, że słychać że auto ciągnie jakby lewe powietrze bo nawet jak pracuje na wszystkich cylindrach to słychać syczenie jakieś. Wcześniej założył ktoś zwykły gaz i po zmianie na sekwencje w kolektor gdzie były zwykłe wtryski wkręcono śrubki na silikon natomiast wykręciłem je i uszczelniłem na nowo. Problem nie znikł ... ;/