Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam mam problem z odpaleniem kabelka na Win XP, po instalacji tak jak w instrukcji pdf w portach USB widnieje Bmw Scanner, gdy odpalę ikonkę programu to pierwszy kwadracik jest zielony a drugi żółty co odpowiada za kabel, gdy go podłącze lampka na interfejsie mrugnie na zielono, kwadracik na chwile robi sie zieloty i wyskakuje okno z błędem = hardware faulty =. czy ktoś miał problem z instalacją, czy kabel mógł przyjść uszkodzony. Edytowane przez Zaku78
Opublikowano
Jeszcze Jedno pytanie czy przed podłączeniem do usb, kabel nie powinien za pierwszym razem połączyć ze z autem by zakodować interfejs, ponieważ czekam na przejściówkę z OBd na 20 pin i nie mam jak tego sprawdzić, dodam tylko, że nie umie dostać się do okna programu.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Korzystam z laptopa XP z portem com z ciekawości zamówiłem sobie kabelek pa softa z chin, wygląda tak jak te wszystkie z białym logiem z przodu . Po przyjściu według instrukcji instalacji. W portach usb pokazuje mi się port "Bmw Scanner". Kabel podłączyłam do auta zapala sie żółta lampka czy dam pozycje 1,2,3 caly czas świeci i nic sie nie zmienia, potem podłączam do portu usb obojętnie którego mignie chwilkę "druga zielona" dioda i to by bylo na tyle :? prosi o załączenie zapłonu i czy jest w 1,2,3 pozycji. W identyfikacji pojazdu w programie wyskakują komunikaty DME not found, i tak po kolei wszystkie sterowniki. Sprawdzane na dwóch e39, szkoda też, że mało na forum użytkowników tych kabelków :x
Opublikowano

Ja niestety włączyłem z ciekawości czy wejdzie w menu główne, i z tymi pinami też czytałem na forum angielskim, że nie które wychodziły właśnie z nie podłączonymi tylko ze to niby skutkowało z nie łączeniem sie dme i skrzyni a w setting mam takie ustawienia

Hardare status :

Zielony kwadracik: Device drivers or another FTDI drivers are insaled

Po podłączeniu drugi kwadracik Zielony : BMW scanner adapter is plugged in

Protocool seting

Delay between commands [msec} ustawione na 20

Delay beetwen bytes [x0.025 mse] ustawione 40

Czy to oznacza, że go jakoś zablokowałem na sucho :|

Opublikowano

Nie

To jest rozwiązaniem:

Here is the solution

1. Open Regedit

Do This: Start => run => regedit => OK

2. Delete PaSoft registry

Do THis: Edit => find => search for PaSoft

Now delete PaSoft from the registry.

3. power interface with 12v or plug in to the car

4. start software B-MWScan140.exe

Czyli wywal wszystko co związane z pasoftem z rejestru widy i wszystkie pliki z pasoftowe z c a potem zainstaluj od nowa poprawnie.

Jak dalej nie będzie działać to połącz piny w fejsie 1i2 oraz 7i8.

To już na własną odpowiedzialność.

Ja tak zrobiłem i podpiąłem do auta brata...... :mrgreen:

Opublikowano

Kłaniam się nisko za przeczytanie tych 120 stron po angielsku :roll:

- Zaoszczędziłeś mi 3 dni czytania i wyrywania włosów, piwo jestem Ci winny i dam znać jak poszło jutro :)

Opublikowano
Niestety czyszczenie rejestrów i wszystko co związane z programem nie pomogło, jak ruszę z tematem poinformuje co było przyczyną :wink:
Opublikowano
Podziękowania dla użytkownika wafeltom, za szybką odpowiedz i pomoc, po zlutowaniu pinów fejs od razu rozpoznał samochód, więc ja wasza druga lampka w fejsie tylko mignie na zielono, warto rozkręcić i sprawdzić piny, pozdrawiam :P
  • 2 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak , ja w Pa soft miałem tylko pin 8 do linii K co przy e46 obd 2 daje tylko moduły bez silnika , skrzyń, DSC , a po zlutowaniu pinu 7 i 8 od razu cały samochód czyta , oczywiście pierwsza instalacja i instalacja sterowników interfejsu zawsze po podłączeniu do gniazda obd

(uwaga na przejściówki na ODB 1 20pin okrągłe , jak nie ma w nich pinu 8 to też nie rozpozna auta ani żadnego modułu )

można też podpinać na stole piny jak w standardowym OBD2

pin 1 zapłon +12V po stacyjce KL15

pin 4 i 5 MASA GDN sygnałowa i masa samochodu KL31

pin 7 linia K

pin 8 druga linia K (tylko dla modeli obd 2 E38 ,e39 , e46.e53 , e83)

pin 16 +12V napięcie akumulatora KL30

Opublikowano
Problem jest w tym, że z E46 z OBD pod kierownicą wszystko jest ok, a po podłączeniu mojej przejściówki OBD->20 pin do E39 program się nie łączy :P
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdź przejściówkę czy ma piny (multimetrem lub żarówką z baterią )

OBD2 żeńska wtyczka ---------------> obd1 20 pin ADS

pin 1 ------------------------------------> pin 16 IGN Zapłon +12V

pin 3 i 4 ---------------------------------> pin 19 GDN masa

pin 7 ------------------------------------> pin 17 i 20 linia diagnostyczna K

pin 8 -------------------------------------> pin 17 i 20 linia diagnostyczna K

pin 16 -----------------------------------> pin 14 +12V napięcie akumulatora

pewnie przejściówka okrągła ma pin 7 -----> pin 17 i 20 do linii diagnostycznej K

a nie ma pinu 8 -> 17 i 20 do linii diagnostycznej K jeśli tak jest u Ciebie wystarczy połączyć w interfejsie pin 7 i 8 i powinno działać,

przejściówki też nie mają pinu 1 do IGN może to też być problem ale wątpię nawet bez zapłonu powinno czytać ,

Opublikowano
Rozkręcałem interfejs, pin 7 i 8 są zalane w całość :P. Niedługo jadę do sprzedawcy od interfejsu i spróbuje jego przejściówką :)
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam. mam problem. mianowicie chcąc się połączyć z autem wyskakują mi takie okienka. co one oznaczają w praktyce. jak już je przeklikam to mogę zeskanować wszystkie moduły ale tylko DME skanuje. reszta wyskakuje jakby nie było :( co robić??

http://i68.tinypic.com/2zpkzk8.jpg

kliknę na to i pojawia się kolejny:

http://i66.tinypic.com/2gwryav.jpg

Dodam że interfejs prosto z chin z Aliexpress.

czy zostaje tylko to lutowanie pinów czy coś robię nie tak??