Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, problem opisałem na innym forum ale niestety zero odzewu.

od samego początku tj. od maja (po przejechaniu ponad 30 tys. km) mam problem z wałem. Na pewno jest luz góra-dół na łączeniu z mostem i ostatnio pojawiło się coś na łączeniu ze skrzynią. Ostatnio wymieniona podpora oraz tulejka centrująca. Niestety jest jeszcze gorzej. Gdy silnik zimny piszczy jak syrena https://soundcloud.com/tritonos/piski/s-wVr8O a jak się rozgrzeje telepie jak przy zużytym łączniku elastycznym (cała buda drga przy jeździe ze stałą prędkością, kierownica także) a sam wał hałasuje w rejestrze basowym https://soundcloud.com/tritonos/wal. To już trzeci wał. Objaw telepania podobny, basowy dźwięk wcześniej był tylko przy 80 km/h Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Samochód to e39 530i Automat touring. Wszystkie możliwe tuleje mostu i ławy wymienione na nowe Laemfordera, poduszki skrzyni także. Poduszki silnika nie wykazują by wymagały wymiany.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wały są wyważane jako całość, jak go rozebrałeś i złożyłeś inaczej jak fabrycznie, to będzie tłukło.
Opublikowano
Dzięki za "naprowadzenie" Tzn. ja nie tylko znajomy, który się moim samochodem zajmuje ;) Ponoć jak się złoży tak samo jest OK ale może faktycznie nie zawsze. Czyli co? Podesłać do wyważenia i powinno być dobrze?
Opublikowano
Znajomy mówi, że tak samo złożył ale może coś się rozjechało. Jakiś sprawdzony zakład ktoś z Was poleci? Znalazłem Wałcar i Metmax. Czyli to wycie na podporze to może być kwestia rozważenia samego wału? Myślałem, że może mi się wadliwe łożysko trafiło. Ostatnio czytałem, że 13% części jest wadliwych :x