Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Mam mały problem, którego przyczyny niestety nie jestem w stanie zlokalizować. Może ktoś z Was będzie w stanie zasugerować mi jakieś wskazówki co do jego rozwiązania. Otóż niedawno w moim E46 Compact dokonałem modyfikacji klimatyzacji manualnej na automatyczną. Kupiłem nagrzewnicę z silniczkami od auta z klimą automatyczną i cały panel z owymi silniczkami zamontowałem na mojej nagrzewnicy w miejsce sterowania cięgnami. Teoretycznie operacja była prosta, ale nie do końca się udała. Ogrzewanie działa, chłodzenie właściwie też, ale nawiew działa tylko z kratek środkowych. Z kratek na nogi i na przednią szybę powietrze prawie nie leci mimo nawiewu ustawionego na maksimum, co jest szczególnie uciążliwe w aktualną pogodę. Przy włączaniu przycisków na panelu climatronica słychać dźwięk przestawiania, ale nic się praktycznie nie dzieje, poza ograniczeniem nawiewu z kratek „na twarz”. Myślałem, że problem może być związany z panelem climatronica niedopasowanym do miesiąca/roku, z którego pochodzi mój samochód, ale kupiłem climatronic pod mój VIN i sytuacja jest identyczna. Dodam, że mam jeszcze nie podłączone czujniki nasłonecznienia i AUC. Czy ktoś z Was ma jakieś sugestie co może być problemem w moim przypadku tudzież gdzie szukać przyczyny? Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

problemu szukałbym w poprawności montażu silniczków, które sterują poszczególnymi klapami. Dostaniesz się do nich po zdjęciu schowka i kawałka dolotu powietrza na nogi pasażera. Na twoim miejscu wyjąłbym dane silniczki odpowiadające poszczególnym klapom i sprawdził, czy przy przełączaniu na klimatroniku na dane partie (góra, dół) silniczek się kręci. Nawet minimalna niedokładność przy montażu skutkuje tym, że klapa nie będzie otwierana. Trzeba jest dość precyzyjnie wycentrować oraz sprawdzić czy trzpień wszedł równo oraz czy obudowa silniczka wpięła się dokładnie na wszystkie zatrzaski...

Pozdrawiam