Skocz do zawartości

[E36] 320i Silnik się dławi, brak mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam bawarkę coupe z 1992 roku z silnikiem 320i M50B20. Zamontowana instalacja LPG Stag 300

Stosunkowo niedawno pojawił się problem z pracą silnika objawiający się na kilka sposobów. Otóż auto odpala od dotknięcia czy zimny czy ciepły natomiast np po minucie pracy (wiadomo skrobanie szyb itp) silnik zaczyna pracować nierówno. Nie chodzi tu o falowanie obrotów a bardziej nierówną pracę powodującą szarpanie silnikiem odczuwalnym na całej budzie. Przytrzymam go chwile na wyższych obrotach przez chwile jest ok i później znów wraca do nierównej pracy.

Podczas jazdy auto ma muła, jadąc tylko na benzynie w końcu zacznie pracować w miarę normalnie jak się kilka km zrobi, natomiast powyżej 4 tyś ewidentny brak mocy, do 4 tyś jedzie ok. Na ciepłym silniku na jałowym czasem pracuje równo czasem zdarzy mu się także szarpać.

Następnego ranka problem powraca.

Dodam, że po przełączeniu na gaz auto śmiga bezproblemowo, nie ma niedostatków mocy, nierównej pracy itp wszystko w jak najlepszym porządku.

Istotna sprawa, po odpaleniu - zimny silnik, ruszając powoli lekko przymulił i zdarzyło się mu lekko strzelić (na benzynie) - przynajmniej takie miałem wrażenie (dodam, że na gazie przez 50 tyś km, które jest założony taka sytuacja nigdy nie nastąpiła).

Spalanie gazu w normie natomiast benzyny pije chyba obecnie zbyt dużo.

Układ zapłonowy raczej odpada skoro na lpg działa bez zarzutu a ten zazwyczaj jest bardziej wrażliwy na jakiekolwiek problemy z iskrą. Na jesieni wymieniana sonda lambda (poprzednia umarła) po jej wymianie wszystko było ok.

Nie wiem jaki wpływ może mieć np przepływomierz, ma on wpływ na prace na lpg?

Z góry dziękuje za jakąkolwiek podpowiedź bo moje pomysły się powoli kończą :mad2:

Opublikowano
Może być filtr paliwa zapchany. nie wiem czy zmieniałeś trzeba zacząć sprawdzać od najprostrzych żeby niepotrzebnie w koszta nie iść A inpą sprawdzałeś czy ma jakieś błędy? :)
Opublikowano

Na komputerze błędów nie było.

Ogólnie o filtrze paliwa nie pomyślałem a dawno tam nie zaglądałem. Wymiana na pewno się przyda i zrobię to przy najbliższej okazji bo koszt niewielki.

Dzisiaj odpiąłem aku na kilka h aby zresetować komputer. Wygląda na to, że wszystko wróciło do normy i silnik odzyskał wigor. Nie spodziewałem się, że to cokolwiek da :)

Mam nadzieję, że problem nie powróci.

Dzięki za odpowiedź.

Opublikowano
Nie ma za co :) Ale mam taką sugestię że moze warto by było zmienić wszystkie filtry jeśli nie były zmieniane bo zaszkodzić nie zaszkodzi a pomóc na pewno pomoże koszt niewielki :)