Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę o pomoc, od początku jak mam auto jest problem z przyspieszaniem w następującej sytuacji:

Jadę np 120 km/h , obroty stoją na nie wiem przypuśćmy 2500, chcę przyspieszyć wciskam gaz bez kick downa a obroty stoją w miejscu i auto nie przyspiesza, dopiero jak wcisnę kickdown idzie jak burza, na trybie sport jest dużo lepiej, właściwie auto w każdym momencie, przy każdej prędkości podnosi obroty i przyspiesza, w normalnym trybie jest tak jak powyżej

jak kupiłem zostalem poinformowany że tak ma być więc jeździłem ale, ostatnio przejechałem się tym samym modelem w automacie i jest zupełnie inaczej,

co może być przyczyną ?? obecnie auto jest w warsztacie, mechanik który nim jeździł stwierdził że jest tak jakby martwy punkt na pedale gazu to znaczy trzeba go głęboko wcisnąć żeby auto przyspieszało i być może jest za słabo naciągnięta linka od gazu i przez to przepustnica nie otwiera się w odpowiednich momentach czy jakoś tak, średnio go zrozumiałem ale miał sprawdzić właśnie coś z tą linką, przepustnicą itp.

na kompie zero błędów ale będzie jeszcze go pożądnie diagnozował, na razie ma problemy z komputerem.

Doradzicie coś mi i mojemu mechanikowi ?? Póki co wymieniam całe zawieszenie i masę innych dupereli, pękło mi już prawie 5 tysi i chciałbym zrobić w aucie wszystko co nie hula prawidłowo ??

Pozdr

Opublikowano

Moze potencjometr pedalu gazu lub przepustnicy.

Czuknik od walka.

Wymien olej w skrzyni lub zrob update sterownikow

z mojä bee nie idzie sie nudzic
Opublikowano
Czujniki walkow wymienialem, sprawdzić idzie kompem ten potencjometr ?? Nie wiem o co chodzi z updatem skrzyni, gdzie mozna coś takiego zrobic w warszawie i w okolicach, nie jest to niebezpieczne dla skrzyni ??
Opublikowano
Wgranie najnowszych wersji sterowników sterujących skrzynią biegów. To mniej więcej tak jak z komputerem, że robisz co jakiś czas update różnych programów :wink: I nie jest to niebezpieczne o ile ktoś tego nie spieprzy. Co do miejsc gdzie można to zrobić to może popatrz tu: viewtopic.php?f=10&t=5734

http://s25.postimg.org/fhz6cbo73/podpis_forum.jpg

Mieszkasz w Holandii? Zajrzyj tu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=168&t=208939 Mój Individual >>klik<<

Zamienię 2szt BBS RS 700 8,5Jx18 za 2szt BBS RS 701 10Jx18, bądź deal na 19" ACS Type III

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podbijam czy może ktoś miał taki przypadek, byłem u kilku mechaników i niestety bez wymiany na próbę potencjometru itp nikt nie jest w stanie stwierdzić co mu jest, byłem w warsztacie od skrzyń, facet powiedział że być może wymiana oleju, update sterownika adaptacja pomoże ale też nie wie czy to jest przyczyna,

olej i tak muszę wymienić za jakieś 15 tys więc chyba już to zrobię,

olej leją oryginał z serwisu, za usługę biorą 200zł plus koszt oleju i miski. nie wiem ile wejdzie oleju powiedział że jak chcę mogą zrobić dynamicznie i wtedy trzeba więcej oleju albo jakoś inaczej i wtedy będzie mniej oleju, nie wiem o co chodzi.

sterownik aby zrobić uptade musi wymontować i gdzieś zawozić :? :?

Kazał zrobić reset, zewrzeć ze sobą klemy po odpięciu aku. Coś to może dać :? że niby się zresetuje i adaptacja zrobi ???

Może opiszę jeszcze raz dokładnie problem gdyby ktoś tu zajrzał,

Ruszam od 0 do powiedzmy 100 km/h.

Auto na D bez sportu, wciskam pedał do końca bez kick downu, auto przyspiesza bardzo dobrze (jak na 523 :) ) automat zmienia biegi przeciąga optymalnie obroty itd.

W tym momencie osiągam prędkość 100km/h, odpuszczam gaz i jadę sobie utrzymyjąc tą prędkość, po powiedzmy 30 sekundach chcę przyspieszyć (jadę już na 5 biegu) wciskam gaz do końca (bez kickdownu !) a autko nic, ekonomizer trochę rusza w bok i tak jakby próbuje przyspieszać ale wygląda to tak że obroty nie idą praktycznie do góry słychać tylko że silnik tak jakby proóbuje się trochę bardziej wysiliść, no i nie przyspiesza praktycznie wogóle, po jakiś 200m przyspieszy może o 10km/h.

Dzieje się tak przy prędkościach powiedzmy od 50-60 km na godzinę, przy niższych zredukuje i jakoś przyspiesza ale dużo słabiej aniżeli przyspieszając od 0 z pedałem w podłodze ( jeszcze raz dodam że wogóle nie mówimy o dociśnięciu kickdowna)

Na trybie sport jest już inaczej i auto przyspiesza przy każdej prędkości z każdego biegu,

kickdown również dobrze działa, jak nie chce jechać w.w sytuacji traktuje go kickdownem i ciśnie jak złe,

No ale chyba wydaje mi się że nie powinno być tak że tylko z kickdownem możemy przyspieszać w takich sytuacjach ???????? Chyba że sie myle, dodam że jeżdżę już tak 3 lata i jest cały czas tak samo, myślałem że tak ma być na początku potem sie przyzwyczaiłem a teraz znowu zaczeło mnie to irytować.

Skrzynia nie szarpie, po za w.w sytuacją ładnie redukuje-zmienia biegi itd.

Panowie pomóżcie !!!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Kolejna zauważona rzecz, zrobiłem teraz trasę 1000 km. Jako że drogi mamy coraz piękniejsze miałem gdzie wykorzystać tempomat chyba po raz pierwszy. I co ? Auto przy tempomacie ustawionym na 150 wychamowane na 100 po wciśnięciu przycisku który nakazuje wrócić do 150 przyspiesza z takim impetem ze aż nie wierzyłem. Dodatkowo jeśli było jej ciężko to pięknie z rzucała bieg i ciągnęła nawet do 4000. Po prostu zupełnie inny samochód !!! O czym ten fakt może świadczyć koledzy ??
Opublikowano
To może być potencjometr pedału gazu w takim razie. Bo skrzynia jest sprawna jeśli na tempomacie zasuwa. Z przepustnicą też raczej nie ma problemu.

http://s25.postimg.org/fhz6cbo73/podpis_forum.jpg

Mieszkasz w Holandii? Zajrzyj tu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=168&t=208939 Mój Individual >>klik<<

Zamienię 2szt BBS RS 700 8,5Jx18 za 2szt BBS RS 701 10Jx18, bądź deal na 19" ACS Type III

Opublikowano
Znajduje się on gdzieś pod pedałem tak ?? Wymieniał ktoś lub zaglądał tam dużo jest roboty ??