Skocz do zawartości

Zielony wyciek na silniku !! Pomocy !!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam e46 316i 116km (n46b18) od dwóch tygodni. Samochód przy zakupie super jednak po tygodniu używania już taki nie jest. Kopci na biało, jak dodam gazu to masakra :/ Falują mu obroty na luzie - nie ważne czy na zimnym czy ciepłym. Olej ubywa, płyn w chłodnicy nie. Dodatkowo taki jakiś mułowaty. A proszę was głównie o pomoc w diagnozie zielonego wycieku przy filtrze oleju, który właśnie zaobserwowałem. Proszę o pomoc bo wyczytałem już wszystkie możliwe opcje dot. moich usterek i umówiony jestem na podpięcie do komputera oraz profilaktycznego czyszczenia odmy i przepływomierza. Jednak ten wyciek mnie martwi. Pomocy !

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f8be22533b48ec04.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/12d1715de8d0

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2f44e335da9d

Opublikowano

To wygląda na barwnik którego dodaje się do czynnika klimatyzacji w celu weryfikacji wycieków.

Co do kopcenia to dodaj filmik. MOże to normalna rzecz. Kupę ludzi w zimę panikuję że auto kopci i straszą uszczelką albo głowicą.

Opublikowano
Dzisiaj już ciemno więc jutro wstawię filmik jak puszcza dymy :) Natomiast ten wyciek to nie jest czasem castrol edge professional 5w30, który ma seledynowo/zielony kolor? Może świruje ale nowe auto i po tygodniu używania dziwnie się zachowuje :/ Znajomy (ale nie mechanik) oglądał te dymienie, sprawdził rurę wydechową - która nota bene była mokra z czegoś tłustego. Polizał i powiedział, że olej ? Jadę w poniedziałek na komputer + czyszczenie odmy i przepustnicy bo łudzę się, że to jest przyczyną falujących obrotów, sporadycznego gaśnięcia oraz białego dymu jakbym codziennie wybierał papieża :/ Czyli tym zielonym z tej dziurki się nie martwić ? Jestem zielony w mechanice samochodów jak ten wyciek :) Dzięki za każdą podpowiedź :)
Opublikowano

Masz zielony olej silnikowy?

Każdy wyciek trzeba likwidować, ale trzeba zobaczyć co to. Mógł byś zrobić zdjęcie wyżej i pokazać co to za element? Będzie łatwiej. Odmę się czasami w tym silniku nie wymienia? Bo czyszczenie nie w każdym modelu się robi w większości się ją wymienia.

Opublikowano
Zalane było wcześniej tym edge professional, który ma ponoć seledynowy kolor aby być pewnym, że to on a nie podróbka. Wczoraj zmieniałem olej na normalny edge. Ten wyciek jakby w obudowie filtra oleju. Ten duży kurek to właśnie od filtra oleju. Dziwne co to i czemu w takim miejscu jakby dziura...
Opublikowano

Olej nie ma takiego koloru. Mi to wygląda na wyciek ( niewielki ) płynu chłodniczego z węża. Wystarczy o-ring w szybkozłączce zmienić i będzie okej.

Dla pewności sprawdź jakiego koloru masz płyn chłodniczy.

Opublikowano
Prestone koncentrat też jest zjadliwy zielony, i wysychając tworzy zielonkawy nalot. Nie wiem jak po rozrobieniu, bo nigdzie mi nie wyciekał.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
Ja mam gotowy w 4 albo 5 litrowej bańce. Koncentratu nie kupowałem. I on zostawiał mi białe plamy. Jak odpowietrzałem auto to miałem białą obudowę jak płyn wyparował.
Opublikowano
Daniel, może nie aż taki intensywny zielony, ale mimo wszystko było widać, że jest zielony nalot po wyschnięciu.
Opublikowano

Nie ma sensu :wink:

Dla mnie sprawa prosta. Jeśli jest tylko zaschnięta zielona plama to wytrzeć i patrzeć czy się znów pojawi. Jeśli jest mokra to plama to na 99% płyn. Wystarczy troszkę palca zamoczyć i sprawdzić czy słodkie - tak = płyn. ( Uprzedzam TROCHĘ )

Opublikowano
Ojoj ok sprawdzę czy słodkie ale czy ta dziura przez którą jest ten wyciek jest normalna ? Płyn sprawdzałem i przez 1000 km nie zaobserwowałem ubytku... Co innego oleju :) Zobaczę jutro jaki jest kolor płynu chłodzącego bo jak zielony to źle czy bardzo źle ? I co to oznacza z punktu kosztów ?
Opublikowano

To, że płyn jest zielony nie ma znaczenia w przypadku kosztów naprawy. Różni producenci robią różne kolory.

Jeśli to płyn i leci z węża koszt części będzie znikomy.

Opublikowano
Ale ten wyciek jest nieistotny ? Bo dziwi mnie, że jest w miejscu jakby mini dziury, może odpowietrznika lub coś w tym stylu. Będę obserwował czy dalej tam coś się takiego zielonego pojawia :) Dziękuję za podpowiedzi i jeśli ktoś coś doda nowego od siebie będę wdzięczny :) miłego weekendu all