Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
cześć jestem nowy posiadam piękne bmw E-30 i mam problem z kontrolką odpowiadającom za zużycie klocków hamulcowych sprawdziłem wszystkie kostki przewody i nic zauważyłem że w przednim kole rusza się czujnik ale nie wiem czy to tak ma być
Opublikowano

Dodając nowy temat wybieraj model samochodu.

Staraj sie dokladnie opisac problem. Na czym on polega? Kontrolka swieci sie non-stop? Nie swieci pomimo zuzycia klockow?

Poza tym, a moze przede wszystkim, temat byl poruszany na forum wielokrotnie - poszukaj...

były: E30 318is coupe, E30 325i saloon, E36 320i coupe, E34 520i sedan
Opublikowano

Ile jeszcze kont zalozysz zeby opisac ten sam problem? :duh:

Pomyslowosc ludzka nie zna granic. :jawdrop:

Dostajesz ostrzezenie na kazdym z kont.

były: E30 318is coupe, E30 325i saloon, E36 320i coupe, E34 520i sedan
Opublikowano
człowieku jak ja mam ci to inaczej poisac już pisałem że wszystko posprawdzałem i nic nie znalazłem poza tym czujnikiem który się rusza a objawy są takie gdy jade po nieruwnościach jak jesteś taki cwany to napisz mi jak ja mam ci to inaczej opisać żeby było to dla ciebie zrozumiałe
Opublikowano

Witam

No to jak rusza Ci sie czujnik ,to moze to jest przyczyna.

Poza tym te rozne kabelki potrafia stracic swoje wlaciwosci mechaniczne jak i izolacyjne.

Czy wymieniles czujniki na nowe?

Pytam ,bo przy wymianie klockow powinno sie wymienic tez czujniki.

pozdrawiam

Opublikowano
cześć w końcu normalna odpowieć wymieniłem czujniki na nowe sprawdzałem przewody żaden nie jest przetarty tylko czujnik w przednim kole rusza się w góre i w dół nie wiem czy tak powinno być
Opublikowano

Witaj

Miałem podobny problem-te cienkie czarne kabelki czujników potrafią wkurzyć...

Chodzi o to ,że z biegiem lat one pękają i do środka przenika czynnik korozyjny czyli woda i kto wie co jeszcze :duh:

więc na oko są dobre ,ale dla pewności zmierz je miernikiem na ciągłość obwodu.Jeśli oba czujniki przewodzą to kontrolka nie powinna palić,jeśli pali ,to niestety trzeba szukać przerwy w obwodzie instelacji.

Ja stawiam na czujki.Jak nie masz miernika to po prostu wyjmij obie wtyczki czujek i zmostkuj piny...wtedy powinno zgasnąć.

Koszt nowego czujnika to ok 18zł

Ale się rozpisałem :lol:

Powodzonka!

Opublikowano
proponuje jeszcze dolać płynu hamulcowego.

Dlaczego przed warsztatami i serwisami samochodowymi zawsze stoi jedno BMW?

Bo każdy szanujący się serwis ma jedno niezawodne auto żeby jeździć po części do innych:-)

Domin

Opublikowano
To, że czujnik rusza się w klocku nie ma nic do zapalania się kontrolki. Jak wspomniano wyżej odpowiedzialna za to jest przerwa w obwodzie i tam trzeba szukać awarii.
Wodzik
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Miałem podobny problem z kontrolką zużycia klocków hamulcowych.

...powodem zapalania się była luźna kostka w desce rozdzielczej (siedząc za kierownicą - lewa skrajna)

...pomogło oczyszczenie, konserwacja połączeń elektrycznych i sciśnięcie opaską mocującą do deski rozdzielczej :dance:

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg