Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jako że jestem nowy na forum chciałbym się z Wami przywitać. Od dłuższego czasu zbieram pieniądze na zakup swojego pierwszego auta. Wybór padł na BMW E60 przed faceliftingiem, mianowicie roczniki 2003-2006, na auto chcę przeznaczyć ok. 35tys. złotych. Jako, że mam tylko 18 lat i dopiero co odebrałem prawo jazdy, wszyscy znajomi odradzają mi zakup auta tylnonapędowego jako tego pierwszego. Dlatego zwracam się z tym nurtującym mnie pytaniem do osób, które takie auta posiadają bądź jeździli takowymi, ja niestety nie miałem jeszcze takiej przyjemności. Do rzeczy, model jaki mnie interesuje ma mieć 3.0 litrowy silnik wysokoprężny dysponujący mocą 218 KM. I tu nasuwa się pytanie, czy tak niedoświadczony kierowca jak ja jest w stanie zapanować nad tak silnym samochodem, 500 Nm momentu obrotowego robi swoje, czyż nie? Ciekawi mnie też czy eksploatacja takiego wozu jest naprawdę tak droga jak opowiadają moi wujkowie, BMW - będziesz miał wydatki. Czy za 35 tys. PLN mogę dostać dość zadbany egzemplarz w rocznikach 2003-2004? Czy OC na takie wozidło jest wysokie?

Każdy z kim rozmawiam odradza mi to auto z powodu gigantycznych wręcz kosztów utrzymania i ogromnej mocy, nad która ponoć nie będę w stanie zapanować.

PS proszę Was o pomoc drodzy forumowicze, i z góry piszę, że indokryzmy nt. mojego wieku i pieniędzy jakie chcę przeznaczyć na to auto nie są mile widziane, zarobiłem to mam :wink:

pozdrawiam Marcin

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Powiem tak: moim pierwszym autem kupionym za swoje jest BMW E39 i wiem, że na E60 jako pierwszy samochód (tym bardziej w tej kwocie, o której mówisz) nigdy bym się nie zdecydował. Problemy z elektroniką jakie tam się działy to po pierwsze. Po drugie - to dość świeże auto, części tanie nie są. Po trzecie - to już nie jest ta fenomenalna jakość wykonania z lat '90, kiedy to auto miało jeździć do końca świata. Po czwarte - za 35 tysięcy to gwarantuję Ci, że będziesz miał kolejne 6-10 tys. do wydania. Nikt nie sprzedaje zadbanego E60 w tej cenie (w opisy na allegro nie wierz, tam każdy samochód jest "igła, stan perfekcyjny, od pedanta, nic nie stuka, zadbany lakier" itp. - sporo czasu na jazdę po Polsce straciłem przez takie opisy i handlarzy-idiotów). Na Twoim miejscu bym poszukał E39 w cenie do 20 tys, która będzie naprawdę fest, a za resztę poleciał z jakąś laską do Egiptu :mrgreen:

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano
Cena 35 tys. PLN nie jest kwota wygórowana, pojadę jeszcze do UK i zarobie na lepszy egzeplarz, choć tu koło się zamyka bo człowiek ile by miał to i tak mu za mało, jak będę miał 45k to zmienie decyzję i zacznę szukać coraz to lepszego autka :)
Opublikowano

Bez przesady Panowie za 6-7 tys euro mozna w Niemcowni cosik kupic,nie twierzde ze bedzie igła ale zawsze bezpieczniej niz w Polsce. :)

Przynajmniej przebieg bedzie w miare realny.

Opublikowano
Gdyby nie akcyza, to już zawitałbym u zachodniego sasiada, a mnie interesuja jednostki powyżej tych magicznych 2 litrów pojemności gdzie akcyza wynosi 18,6% :(
Opublikowano
Takie małe spostrzeżenie, osoba mająca E46 poleca E46, a posiadacze E39 polecają zaś E39. Cóż za zbieg okoliczności. Podsumowując będę musiał trochę jeszcze dołożyć żeby kupić zadbany egzemplarz. Może wybiorę się do DE, tylko żeby Niemiec mnie do granicy nie gonił jak się rozmyśli :D
Opublikowano
Ten zbieg okoliczności potocznie nazywany jest rozumem.Już Tobie Koledzy napisali na temat E60.Jednak jeśli chcesz kupić za tę kwotę to kupuj.Będzie o czym czytać, :8) .Powodzenia w poszukiwaniach.
Opublikowano
Takie małe spostrzeżenie, osoba mająca E46 poleca E46, a posiadacze E39 polecają zaś E39. Cóż za zbieg okoliczności. Podsumowując będę musiał trochę jeszcze dołożyć żeby kupić zadbany egzemplarz. Może wybiorę się do DE, tylko żeby Niemiec mnie do granicy nie gonił jak się rozmyśli :D

Marcin, polecam Ci zadbaną E39, ponieważ:

1) Piszesz o E60, zatem podejrzewam, że chcesz dużego sedana, a nie małego zapierdalacza w stylu E46 itp.

2) E39 ma podobny poziom komfortu, za to nie ma powalonej elektroniki, z którą są same problemy.

Wnioski nasuwają się same :)

A-Z

536 - 802 - 804

Opublikowano

Chociaż od 40 tyś wzwyż i kasa na początek na pierdoły czyli olej wszystkie filtry itd

spali Ci sie ring płacisz 100PLN zamiast 20 za żarówkę

e 60 idzie np 8l oleju czyli płacisz za sam olej x2

wymieniasz aku- musisz jechać na adaptacje nowego do elektornika płacisz 50-150

No i oczywiście musisz mieć coś tam zawsze odłożone jeśli się okaże że trzeba zrobić dwumas, skrzynie czy turbo itd

Osobiście bym Ci odradzał jak na pierwsze auto a domyślam się ze skoro szukasz za jak najniższą kasę z początku produkcji to za wiele naodkładane nie masz

Co do samej jazdy to auto nie jest wyjątkowo lekkie także moc nie jest tak odczuwalna( a coś o w tym wiem bo mamwersje 231km i musiałem pojechać na homownie - byłem przekonany że nie jeżdzi tak jak powinno) ale r6 zupełnie inna elastycznosć, jedziesz 160 na 6 dajesze gazu bez redukcji i już 200 :8)

po za tym masz systemy antyposlizgowe więc nawet jak jest ślisko i dasz mocniej gazu auto zaraz się prostuje

inaczej byłby hardkor

Opublikowano

Wydaje mi się, że forumowicz Pawelos bierze kwoty wyssane kompletnie z palca. Skąd 45k jeżeli wychodzi niecałe 37k? Podając oczywiście prawdziwą kwotę na umowie.

http://img802.imageshack.us/img802/7347/ile0.png

Opublikowano

Kupuj, kupuj. Pozniej bedziesz do providenta biegal albo do babci, zeby ze skarpety pozyczyla :cool2:

Do Niemiec to na nogach zajdziesz a auto na plecach przyniesiesz?

Set startowy to wyprosisz w sklepie na piekne oczy?

Opublikowano (edytowane)
Filtr oleju + jego zmiana, filtry kabinowe, olej w dyfrze i skrzyni biegów. To tak na początek. A wiadomo, że 95% właścicieli przy niedalekim zamiarze sprzedaży nie robi przy aucie nic, zatem może dojść jakiś wahacz, tuleja, inna pierdoła, ewentualnie elektronika i już lecisz w grube setki na każdym. Edytowane przez Azaj

A-Z

536 - 802 - 804

Opublikowano

Oleje, plyny i takie tam. Koszt ca 2000pln.

Idzmy dalej - opony kolejne 2000pln.

A caly czas nie pisze o przypadku gdy auto wymaga jakiejś naprawy bo tu koszta sa w przypadku e 60 spore.

Ktoras z tych co wkleiles ma napisane, ze hamulce z tylu do roboty. Czyli z miejsca tysiak.

Roznych usterek w uzywanym aucie wyleci w nieco po kupnie.

Pokazujesz linki z autami tanimi "nur fur export". Wiesz co to znaczy? Chyba nie skoro je wygrzebujesz.

To co jest na zdjeciach a to co w realu to czasem dwie rozne sprawy.

Ale jak czujesz sie na silach to hulaj dusza piekla nie ma. :twisted:

Opublikowano
Jedynie jedna jest wyłącznie na eksport jak i pokazałem Wam moi mili tylko przykłady, ale widzę że twardo mi odradzacie tego auta co mnie bardziej na nią nakręca. Zarobi się jeszcze trochę w UK i na wiosnę pochwalę się wam moim e60 :D oczywiście po wymianie wszystkich filtrów. Może i budę sobie zmienię, a co! :D
Opublikowano
Jedynie jedna jest wyłącznie na eksport jak i pokazałem Wam moi mili tylko przykłady, ale widzę że twardo mi odradzacie tego auta co mnie bardziej na nią nakręca. Zarobi się jeszcze trochę w UK i na wiosnę pochwalę się wam moim e60 :D oczywiście po wymianie wszystkich filtrów. Może i budę sobie zmienię, a co! :D

No, jak wydasz na nią więcej niż te 35 tysięcy to ma to sens. A ze zmianą budy to się nie martw, ja za 2 dychy Ci zrobię z każdej cabrio a' la welcome to Saint-Tropez :mrgreen:

A-Z

536 - 802 - 804

Opublikowano

Oj chlopie mlody jestes, masz dobra prace skoro celujesz na start za auto za ponad 30 kola ale niestety o realiach handlu uzywanymi samochodami gooowno wiesz.

I nie pisze tego zlosliwie tylko chce Cie przestrzec przed utopieniem tej kasy w skarbonke bez dna.

Prawda jest taka, ze przy aucie uzywanym nie ma czegos takiego okazja, nie ma dobrego wujka niemca co jezdzil autem do kosciola a teraz oddaje je pol darmo w ramach powojennego pojednania.

JEst wolna amerykanka i praktycznie kazdy chce wybebnic od Ciebie kase.

95% tanich egzemplarzy (kazdej marki) to zajezdzone na prawie na smierc padla z przebiegami po pol banki i wiecej. Nikt nie kupuje mocnego diesla aby stal. Te auta pracuja nie raz po 24h.

To co widzisz na zdjeciach w wielu przypadkach nie ma odzwierciedlenia w realu. Jedziesz 300, 500 czy 1000km a okazuje sie, ze auto to padlina. Padlina na ktora szpachle mieszali betoniarka a silnik zalany motodoktorem zaraz wystrzeli tloki na orbite.

Nawet nie wiesz jakie rzeczy sie z furami wyprawia aby zarobic na nich pare groszy.

Dobry nie zjechany samochod kosztuje a i tak nie daje gwarancji, ze nie bedzie trzeba do niego dokladac. Kupisz auto za 30k, pozniej sie okaże, ze potrzeba drugich 30 aby to jezdzilo.

E39 to auto dosc drogie w utrzymaniu a co dopiero e60, ktore ma w uj wiecej elektroniki i jest zwyczajnie nowsze.

Poszukaj jakiejś e46 330 w coupe, za ta kase predzej kupisz zdrowy egzemplarz, ktory da Ci wiecej frajdy.

Kupno w takich okolicznosciach e60 to pchanie i proszenie sie o klopoty.

Masz moj przyklad: obecne E39 kupilem 2 miechy temu.

Po kupnie:

Olej w silniku 600zeta,w skrzyni 1000zl, filtry, plyny 500zl, opony zimowe 1400zl, tuleje belki do wymiany 1000zl. Razem 4500zl. A kazdy Ci powie, ze kupno auta, ktore wymaga wymiany tylko 4 tulejek to prawie jak wygrana w totka.

PS. Jak bedziesz auto kupowal to wez je koniecznie do ASO na przeglad.

Opublikowano
Raczej się nie wytłumaczy, :) .Mnie e46 320Ci z 99 roku wyszła ciut ponad 19 kawałków.A to dlatego iż jest w stanie w jakim jest.Czyli w bezproblemowym.A Kolega chce kupić e60 z 2004 roku za 37 tys. uważając iż będzie także bezproblemowa.Jak wiadomo wiara czyni cuda,z tym iż nie koniecznie motoryzacyjne.Ja wysiadam z dyskusji, :)