Skocz do zawartości

[318 i] Samochod gasnie na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Mam problem z moim BMW gdyz na zimnym sielniku ma lekkie problemy z odpaleniem ale gdy juz zapali to musz trzymac noge na gazie i utrzymywac wyzesz odroty gdyz jak bym puscil odraz spada z obrotow i gasnie. gdy juz sie rozgrzeje to jest dobrze dodam ze samochodz jest wyposarzony w instalacje gazowa. z gory dzieki za pomoc!
Opublikowano

A odpalasz na benzynie czy od razu na gazie, bo jeżeli na gazie to rozwiązanie problemu jest banalne, parownik zamarza.

Mogą być też problemy z pompa paliwa itd , gdybać będzie ciężko bo przyczyn może być masa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A Powiedz jeszcze jak auto się rozgrzeje to nie ma czasem obrotów w granicach 1100-1300obr

jeżeli tak to może być problem z silniczkiem krokowym, ja tak miałem.

Tylko że mi odpalał normalnie ale przez jakieś 3-4 min przygasał musiałem mu pomagać właśnie nogą na gazie.

Opublikowano
wiesz co calkiem mozliwe ze i tak jest ze ma takie obroty cos kolo 1100 dla pewnosci jeszcze sprawde. poprostu samochod zachowuje sie jak by wogole nie mial ssania
Opublikowano

No to miałem identycznie, u mnie okazało się że po prostu jeden kabelek się urwał od kostki od krokowego.(nie widziałem tego bo one są w takiej gumowej otulinie)

jak go podłączyłem było ok.(jak nie kable to możesz zawsze spróbować czyszczenia krokowca zanim kupisz drugi , ponoć czasem pomaga)

Sprawdź to najpierw bo ja to przeoczyłem i nie potrzebnie kupiłem drugiego nowego krokowca. (nowego znaczy używanego w dobrym stanie :)

Przy okazji posprawdzaj wężyki od krokowca zdejmij je i sprawdź czy nie są popękane u mnie super wyglądały ale po zdemontowaniu okazały się tragiczne ale poszedłem po kosztach i na razie szczelinie taśma okleiłem i jest ok.

Możesz też od razu popatrzeć na te 2 cieniutkie wężyki od podciśnienia czy są podłączone bo one też mogą namieszać, luźno się trzymają wiec różnie bywa.

Prawidłowe obroty na rozgrzanym to ok 900obr nie mają prawa przekroczyć 1000obr.

Opublikowano

Witajcie!

Czy jest ktoś w stanie poratować mnie zdjęciami-mam identyczny problem, gdzie te kabelki dokładnie się znajdują?

Chciałabym to sprawdzić zanim wymienię cały silniczek:)

Czekam na odpowiedź :)

Opublikowano
ja miałem identycznie to samo tez mam autko w gazie . i przyczyna była szczelina w jednym z przewodow gdzie silnik łapal powietrze i na zimnym gasł.
Opublikowano
ja tez byłem przekonany i znalazłem od dolu w tym taki wężyku przypominającym charmonijke :P ciężko było znalesc ale ssal skubany zimne powietrze :D
Opublikowano
a nie wiesz jak sprawdzic czy krokowiec jest sprawny, bo wilokrotnie wysadzalo mi gaz i spadal ten przewod od krokowca o ktorym wspominalem wyzej i nie wiem czy sie nie uszkodzil
Opublikowano

Na początek spróbuj na odpalonym i rozgrzanym silniku zdjąć wtyczkę z krokowca, powinna być jakaś reakcjia obrotów (zwiekszenie, zmniejszenie bądź falowanie). w tedy będziesz wiedział czy krokowy w ogóle jak kol wiek funkcjonuje. możesz go wymyć jakiś wd40 czy zostać na noc w ropie rożne są sposoby na pewno na forum znajdziesz i zobaczysz czy jest jakaś poprawa.

Najlepiej i najłatwiej to podmienić od kogoś krokowy na chwile i zobaczyć czy coś dało, ale musisz mieć jakiegoś z znajomego z takim samym silnikiem.

Opublikowano
sprawdz sobie czujnik temperatury moze padl. w glowicy sa dwa czarny odpowiada za wskazania na zegarach a niebieski daje i info do komputera i odpowiada za ssanie.
Opublikowano
znaczy na zegarach temperatura po odpowiednim czasie sie podnosi czyli lepiej chyba sprawdzic ten niebieski. czy jest jakis sposob na sprawdzenie czy on dziala nie wiem jakas sszczegolna reakcja jak go odlaczy czy cos w tym stylu?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
sorki za tak dlugi odzew z mojej strony ale niestety praca uniemozliwiala mi dopieszczanie"bawarki" powiem tak przeczyscilem krokowca oraz uszczelnilem uklad dolotowy i po zapaleniu jest wsumie dobrze dopuki nie dodam gazu jak nawet lekko dodam gazu to zaczyna spowrotem falowac i przagasac jakies pomysly?