Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu w E90 padło mi zamykanie samochodu z kluczyka (otwieranie drzwi kierowcy, pozostałych i bagażnika ok), ale jakoś specjalnie się tym nie przejąłem.

Po upływie od tego momentu ok 2 miesięcy do wymiany miałem blokadę kierownicy i moduł CAS - do tego był robiony soft (aktualizacja modułów, ale nie wiem dokładnie jakich). Po tych zabiegach zaczęło działać także zamykanie z kluczyka, ale niestety chyba tylko 1 dzień działało, później brak reakcji.

Pojechałem więc do warsztatu i w ramach gwarancji mi to naprawili. Naprawa polegała na ponownej aktualizacji softu i zaczęło działać. Samochód odebrałem około godziny 16:30 i tego samego dnia zamykałem jeszcze ok 4-5 razy samochód z kluczyka, aż gdy ok. 22:00 próbowałem ponownie zamknąć samochód i już się nie udało, zero reakcji.

Co może być powodem? Jest jakieś zmienne kodowanie? Restartuje się samoczynnie czy co?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Problemem był switch w kluczyku, po jego wymianie wszystko jest ok. Nie umiem wytłumaczyć dlaczego działało do końca dnia (lub przez kilka godzin) od aktualizacji softu, no ale cóż, jak ktoś wyżej wspomniał to tylko soft.

Później miałem jeszcze lepsze jaja.. czasami po wyjęciu kluczyka ze stacyjki zamykały się wszystkie drzwi. No ale okazało się, że chodzi o sposób go wyjmowania, czasami przy wyjmowaniu uaktywniał się przycisk zamykający na kluczyku. Było to spowodowane tym, że trochę wystawał. Był dość wypukły gumowy i trochę pewnie spęczniał lub coś w tym rodzaju. Po wymianie na nowy emblemat płaski, problem zniknął.