Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

Jako, że to mój pierwszy post chciałem się przywitać! :)

335i nabyłęm pare tyg temu, próbowałem troche wyczytać, trochę na własną rękę, bo ale niestety sobie nie poradziłem :roll:

także do rzeczy w czym problem:

Próbuje włączyć, ale nie bardzo chce to zadziałać ustrojstwo. Jak przejde do panelu climate, independed heating, pozniej chce odpalić to coś tam się dzieje w wentylatorach, ale ogólnie nie załącza się (chyba ze trwa to więcej niż 3-4minuty), wyświetlacz z nawiewem itd zapala się na sekundę dosłownie (jak przytrzymam gałkę to nawet na 2/3 i gaśnie odrazu jak puszcze)

pare info co wiem:

-Webasto mam (wiem, że pare osób nie ma, a myśli, że ma i stąd problem).

-po wył silnika i klikneciu rest, ciepłe powietrze leci dłużej kilka minut

-benzyny jest ponad pół zbiornika

-akumulator raczej też, nie niedomaga

-z pilota nie reaguje (tylko diody się swięcą), kalibrować nie próbowałem bo skoro nie działa direct to raczej nie pomoże.

- czasówka tez nie działą, coś tam się niby dzieje w wentylatorach, coś się przełącza, ale to raczej nie to (miałem w a8 webasto i byłoby dosyć wyraźnie słychać jego prace)

poraz pierwsze zaprzedałem duszę diabłu i kupiłem bmw, także jako świeżak licze na pomoc!

Opublikowano
odświeżam, nikt nic nie wie :shock: ?
Opublikowano

Może szlag trafił samo webasto (np. świeca nie podgrzewa, zanieczyszczona komora spalania, może pompka paliwa nie podaje) objawy mogą na to wskazywać. Z tym, że nie do końca się orientuje jak działa webasto w osobówkach.

Zadzwoń/ podjedź do punktu gdzie serwisują te urządzenia, powinni zdiagnozować. Bo samemu jak się nie zna na tym to raczej ciężko wykombinować.

No chyba że jak kolega wyżej napisał komputer sam jest mądrzejszy i nie chce odpalić, ale akurat upałów to mimo wszystko nie ma :P

Opublikowano
tak trzeba będzie zrobić, myślę ze temp jest wystarczająco niska, żeby się załączyło. dzieki za odp chłopaki :cool2:
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, miałem dokładnie takie same objawy jak kolega leddi. Przy odpalaniu Webasto z iDrive'a na ekranie ptaszek odhaczał się po max 2 sekundach. Z tego co wyczytałem to Webasto w e9x diagnozuje się poprzez moduł IHKA i rzeczywiście funkcja ogrzewania postojowego była w nim wyłączona.

Niestety po odblokowaniu jej Webasto nie działa jak powinno tzn. nie nagrzewa, w dodatku wyłącza się samo po kilku minutach. Mało tego w kabinie czuć zapach benzyny. Obstawiam nieszczelne przewody, ale to raczej nie jest przyczyną, że nie grzeje (chyba)?

Macie panowie jakiś pomysł?

Opublikowano
Inpa, a najlepiej DIS i test. Prawdopodobnie coś nie działa - być może świeca żarowa, a po trzech próbach uruchomienia Webasto zostało wcześniej zablokowane. Częsty problem ze względu na miejsce montażu - woda w podszybia dostaje się do sterownika uszkadzając elektronikę. Sam także muszę z tym powalczyć, poszukaj na forum postów o odblokowaniu webasto, sama naprawa sterownika to około 200zł w firmach ogłaszających się na allegro.