Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc, jestem nowy, dzis kupilem swoje pierwsze BMW w zyciu, jest to 528iA Touring z 1997, na razie jestem zielony w wielu sprawach, ale juz teraz bardzo nurtuje mnie dziwny objaw - czesto slysze z okolic deski rozdzielczej, a konkretnie z miejsca gdzie reguluje sie temperature w klimatronic, dziwne buczenie, tak jakby pracowal tam maly silniczek elektryczny albo byl tam jakis maly zepsuty glosniczek. Co dziwne, objaw utzymuje sie rowniez przy wylaczonym zaplonie, a po parunastu minutach zanika. Potem znow to samo... Moj znajomy mowi ze to przetwornica od TV ale ja slysze ten dzwiek bardziej w okolicy czujnikow temperatury klimatronica - CO TO MOZE BYC? JAK SIE TEGO POZBYC?

pozdrawiam

aphex

Opublikowano
Dzis zauwazylem nowy objaw, ktory potwierdzalby teorie o uszkodzonej (?) buczacej przetwornicy TV, mianowicie na ekranie czasami pojawiaja sie zaklocenia i znieksztalcenia, tak jakby sygnal telewizyjny byl slaby, z tym, ze owe zaklocenia pojawiaja sie nie tylko podczas ogladania tekewizji ale rowniez we wszystkich innych trybach dzialania wyswietlacza. Jesli nie mozecie mi pomoc na forum to moze przekierujecie mnie do jakiegos fachowca (W-wa) ktory specjalizuje sie w temacie elektroniki pokladowej i moglby to zdiagnocowac? Z gory dzieki.
Opublikowano
W klimatroniku jest wentylatorek, który często hałasuje - można sobie zdemontować i go przedmuchać - czasami to pomaga, jeżeli nie, to trzeba go wymienić ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Ha, to rzeczywiscie moze byc to, bo brzmi jak... wentylatorek :D

Ale czy on ma prawo pracowac przy wylaczonym zaplonie? I co on tam wlasciwie chlodzi???

Opublikowano

Tak - przez jakiś czas chodzi po wyłączonym zapłonie.

Nic nie chłodzi - wymusza ruch powietrza do czujnika temp. wnętrza ;)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)