Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Panowie dzisiaj rano wsiadłem do auta i podczas cofania usłyszałem dziwny stuk na tyłach auta.

W momencie gdy ruszam na pólsprzęgle i po chwili puszczam gaz a sprzęgło wciskam do podłogi żeby zmienić bieg ze wstecznego na 1 to słychać takie bu bu bu na tyłach auta.

To samo jest podczas jazdy np. z 1 na 2 czy z 2 na 3 przy zmianie biegu gdy puszczam gaz i wciskam sprzęgło.

Czuję również stojąc na światłach i trzymając drążek od biegów i wciskając sprzęgło jakiś dziwny przeskok w drążku.

Dodając szybko gazu na światłach stojąc na luzie czuję jak buja autem... i słychać również ten sam stuk

Help me :)

Wymieniona: podpora wału

Stuki występują też gdy auto stoi i jest na loozie , buja autem i stuk słychać z przodu auta i czuć w drążku zmiany biegów.. poduszka pod silnikiem , poduszka pod skrzynią

Opublikowano

No to na kanał ,najlepiej długi albo dwa lewarki :wink: Coś musi być ,podotykać ,polukać ,w każdym bądź razie czy próbujesz zasugerować że to czujesz ,słyszysz z okolic dyfra i tylnego zawieszenia?

Nagraj filmik np:z dołu auta :wink:

Jestem ciekaw co tam widać ,słychać :wink:

"Bokiem Mijam Wszystkich " :D Bawarski Motor Warczy i Bardzo Mocno Wymiata

Moja bestia ;) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=196786

Opublikowano
Ja bym obstawiał coś z zawieszeniem silnika/skrzyni biegów/dyfra .. a może coś zostało źle dokręcone w trakcie wymiany podpory wału?
Opublikowano
Słyszę to z przodu auta jakby między silnikiem a drążkiem zmiany biegów. Objawy były przed wymianą podpory wału. Tył zawieszenia jest w porządku. Dzisiaj na kanale byłem długim :) nie stwierdzono żadnych wad na zawieszeniu pojazdu ani na zawieszeniu silnika czy skrzyni, łącznik gumowy wału również jak nowy :( powiedzcie mi Panowie czy bujanie autem na boki jak kołyską po dodaniu szybkim gazu na loozie na światłach jest normalne?
Opublikowano

Zależy jakie bujanie i na jakich obr. dla niektórych będzie to normalne a dla niektórych nie. Sprawdzone zostało zawieszenie itp. przez jakiś tam ludzi a nie potrafią Ci pomóc z tym :think: dziwne . Normalnie zgaduj zgadula . Może dwumas Ci się rozlatuje .

Czy naprawdę ciężko jest namierzyć dźwięk skąd się wydobywa i opisać bądź nagrać film lub znaleźć podobny ? :wink:

ps: mocy nie brakuje?

Opublikowano

Bujanie jest jak dodam szybko gazu i puszcze gaz to wtedy bujnie budą całą jak kołyską :)

No wszyscy którzy zaglądali i sprawdzali mówią że auto jak nowe i nic nie trzeba wymieniać.

Ciężko będzie nagrać filmik podczas jazdy do tyłu spod samochodu, słyszę i czuję to na wysokości drążka zmiany biegów, ale słychać to na zewnątrz. Jest to taki 3 krotny stuk jakby coś się bujnęło podczas cofania czy też podczas gdy ruszam do przodu na 1 biegu puszczam gaz wciskam sprzęgło i wtedy słychać ten stuk. Ale słychać to również gdy auto stoi i dodam szybko gazu i puszczę wtedy stuknie i bujnie autem, jak kupowałem w maju 2013 auto nic nie stukało ale bujało.

Opublikowano

Kurcze co to za dźwięk , może coś takiego ? :think:

Nie sugeruj się ze to e46 na filmikach bo zasada działania ta sama

Patrz a ten nagrał od dołu

kanał też masz :wink:

Dzisiaj na kanale byłem długim :)

Napewno coś znajdziesz

Opublikowano
Stuka ci też jak jedziesz na biegu i odpuścisz gaz, ale bez wciskania sprzęgła? Zobacz co się dzieje jak dodajesz gazu i go odpuszczasz. Kiedyś miałem w innym samochodzie podobną sytuację, winna była poduszka pod skrzynią biegów. Po zmianach obciążenia mocowanie skrzyni stukało w podłogę. U ciebie też stuka na postoju po dodaniu gazu, więc to może być również poduszka silnika. Ja bym obstawiał poduszki.
Opublikowano
Na pierwszym filmie to na pewno nie jest takie stukanie, bo u mnie stuknie podczas wciśnięcia sprzęgła do podłogi jak chce wyrzucić np. ze wstecznego i na luzie jak szybko dodam gazu i puszcze. Na drugim filmie nic nie słyszę tylko 320d :) Poza tym u mnie słychać to z przodu i czuć w drążku zmiany biegu... :( Które poduszki mogą być? 3 mechaników sprawdzało i podobno poduszki są całe.