Skocz do zawartości

E90 stuki podczas zmiany biegu, buja i stuka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Panowie dzisiaj rano wsiadłem do auta i podczas cofania usłyszałem dziwny stuk na tyłach auta.

W momencie gdy ruszam na pólsprzęgle i po chwili puszczam gaz a sprzęgło wciskam do podłogi żeby zmienić bieg ze wstecznego na 1 to słychać takie bu bu bu na tyłach auta.

To samo jest podczas jazdy np. z 1 na 2 czy z 2 na 3 przy zmianie biegu gdy puszczam gaz i wciskam sprzęgło.

Czuję również stojąc na światłach i trzymając drążek od biegów i wciskając sprzęgło jakiś dziwny przeskok w drążku.

Dodając szybko gazu na światłach stojąc na luzie czuję jak buja autem... i słychać również ten sam stuk

Help me :)

Wymieniona: podpora wału

Stuki występują też gdy auto stoi i jest na loozie , buja autem i stuk słychać z przodu auta i czuć w drążku zmiany biegów.. poduszka pod silnikiem , poduszka pod skrzynią

Opublikowano
  • Autor
Już robiłem taki test ale nic nie słychać jak auto jest w powietrzu. Nie ma obciążenia.
Opublikowano

No to na kanał ,najlepiej długi albo dwa lewarki :wink: Coś musi być ,podotykać ,polukać ,w każdym bądź razie czy próbujesz zasugerować że to czujesz ,słyszysz z okolic dyfra i tylnego zawieszenia?

Nagraj filmik np:z dołu auta :wink:

Jestem ciekaw co tam widać ,słychać :wink:

"Bokiem Mijam Wszystkich " :D Bawarski Motor Warczy i Bardzo Mocno Wymiata

Moja bestia ;) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=196786

Opublikowano
W e46 bardzo typowe - wyrwana tylna belka :) Ale w e90 chyba już ten sam numer się nie dzieje? :)

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
Ja bym obstawiał coś z zawieszeniem silnika/skrzyni biegów/dyfra .. a może coś zostało źle dokręcone w trakcie wymiany podpory wału?
Opublikowano
  • Autor
Słyszę to z przodu auta jakby między silnikiem a drążkiem zmiany biegów. Objawy były przed wymianą podpory wału. Tył zawieszenia jest w porządku. Dzisiaj na kanale byłem długim :) nie stwierdzono żadnych wad na zawieszeniu pojazdu ani na zawieszeniu silnika czy skrzyni, łącznik gumowy wału również jak nowy :( powiedzcie mi Panowie czy bujanie autem na boki jak kołyską po dodaniu szybkim gazu na loozie na światłach jest normalne?
Opublikowano

Zależy jakie bujanie i na jakich obr. dla niektórych będzie to normalne a dla niektórych nie. Sprawdzone zostało zawieszenie itp. przez jakiś tam ludzi a nie potrafią Ci pomóc z tym :think: dziwne . Normalnie zgaduj zgadula . Może dwumas Ci się rozlatuje .

Czy naprawdę ciężko jest namierzyć dźwięk skąd się wydobywa i opisać bądź nagrać film lub znaleźć podobny ? :wink:

ps: mocy nie brakuje?

Opublikowano
  • Autor

Bujanie jest jak dodam szybko gazu i puszcze gaz to wtedy bujnie budą całą jak kołyską :)

No wszyscy którzy zaglądali i sprawdzali mówią że auto jak nowe i nic nie trzeba wymieniać.

Ciężko będzie nagrać filmik podczas jazdy do tyłu spod samochodu, słyszę i czuję to na wysokości drążka zmiany biegów, ale słychać to na zewnątrz. Jest to taki 3 krotny stuk jakby coś się bujnęło podczas cofania czy też podczas gdy ruszam do przodu na 1 biegu puszczam gaz wciskam sprzęgło i wtedy słychać ten stuk. Ale słychać to również gdy auto stoi i dodam szybko gazu i puszczę wtedy stuknie i bujnie autem, jak kupowałem w maju 2013 auto nic nie stukało ale bujało.

Opublikowano

Kurcze co to za dźwięk , może coś takiego ? :think:

Nie sugeruj się ze to e46 na filmikach bo zasada działania ta sama

Patrz a ten nagrał od dołu

kanał też masz :wink:

Dzisiaj na kanale byłem długim :)

Napewno coś znajdziesz

Opublikowano
Stuka ci też jak jedziesz na biegu i odpuścisz gaz, ale bez wciskania sprzęgła? Zobacz co się dzieje jak dodajesz gazu i go odpuszczasz. Kiedyś miałem w innym samochodzie podobną sytuację, winna była poduszka pod skrzynią biegów. Po zmianach obciążenia mocowanie skrzyni stukało w podłogę. U ciebie też stuka na postoju po dodaniu gazu, więc to może być również poduszka silnika. Ja bym obstawiał poduszki.
Opublikowano
  • Autor
Szarpie całym autem przy zmianie biegu na trasie , przy takiej szybkiej zmianie :) i przy odpuszczeniu gazu bez wciskania sprzęgła też czasami szarpnie autem.
Opublikowano
  • Autor
Na pierwszym filmie to na pewno nie jest takie stukanie, bo u mnie stuknie podczas wciśnięcia sprzęgła do podłogi jak chce wyrzucić np. ze wstecznego i na luzie jak szybko dodam gazu i puszcze. Na drugim filmie nic nie słyszę tylko 320d :) Poza tym u mnie słychać to z przodu i czuć w drążku zmiany biegu... :( Które poduszki mogą być? 3 mechaników sprawdzało i podobno poduszki są całe.