Skocz do zawartości

X3 F25 30d podwyższone spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Odebralem jakis czas temu X'a po malej kraksie i od tego czasu notuje wieksze spalania srednio o ok 1,5l/100. Samochod byl naprawiany w rawskim. Mechanicznie wiele sie nie zmienilo tj silnik caly :) ale IC + chlodnica + kilka drobiazgow czyli raczej nic od czego mogloby sie tak dziac.
BMW Auto Rawski - NIE POLECAM!!!
Opublikowano
Nie wiem, co Ci doradzic, jedyne, co moge napisac, to to, ze od 3 lat, jak sledze fora (polsko- i angielskojezyczne) zwiazane z F25, nie widzialem takiego objawu. Moze Ci zmienili firmware i skasowali adaptacje skrzyni/ECU? Jezeli tak, to za pare tygodni powinno wrocic do normy.

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano

Możesz masz gdzieś nieszczelność w układzie dolotowym.

A może po prostu temperatury spadły i stąd te podwyższone spalanie.

Opublikowano
  • Autor
Wg mnie to nie kwestia zimy bo ost zimy spalanie mialem nawet nizsze zima niz latem. Co mnie zastanawia - wczoraj przykrecilem tylne nawiewy bo lecialo zimne powietrze (niezaleznie od ustawionej temp) i tak jakby spadlo: mialem ponizej 8/100 na trasie z autostrada wlacznie, czyli tak jak dawniej.
Opublikowano
  • Autor
Temp ok, z przodu z nawiewow leci cieple powietrze, tylko z tylnych zimno
Opublikowano
A kratki z tyłu nie były rozbierane ? Czasem przy montażu panowie nie trafią w klipsy...
Opublikowano
  • Autor
Nie wiem, ale spytam :mrgreen:
Opublikowano
Może coś z termostatem się stało i silnik jest niedogrzany?

Solidne działające Stare POLSKIE TELEFONY RWT/T4 /wyprzedaż kolekcji/. Doskonałe jako ozdoba mieszkania, kancelarii, gabinetu lub biura

Więcej w linku: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=4319457

/Dla forumowiczów BMW-klub.pl możliwy rabat/

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Odgrzewam: mam w przyszlym tyg naprawe na gwarancji. Robia jakies badziewie sterujace termostatem. A wyszlo to po naprawie klapy :cool:

Teraz silnik wolno sie nagrzewa i nigdy nie osiaga 100st., max 90 kilka. A w normalnej jezdzie mieskiej ok 75-80. Imo to wszystko skutek nie do konca dokladnej naprawy po stluczce.