Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Problem pojawił się jakieś 3 tyg temu. Na zimnym silniku, przy temperaturze na zewnątrz około 2 stopni strasznie kopci. Jest to jasny dym, nasilający się przy dodawaniu gazu. Gdy silnik się nagrzeje jest okej. Zaznaczę, że zdaję sobie sprawę, że przy niższej temperaturze na dworze samochód może trochę więcej wyrzucać z siebie dymu.. ale uwierzcie, że w obecnej chwili jest go bardzo dużo. Gdy rano ruszam do pracy to przy dawaniu gazu potrafi zakopcić na całą szerokość ulicy.. efekt podobny jak przy paleniu gumy. NIE WIEM CO JEST! Po południu, gdy na dworze jest cieplej pojawia się mniej dymu.. a gdy silnik się nagrzeje wszystko jest okej. Obecnym samochodem jeździłem już w zeszłą zimną i wszystko było okej. Dopiero teraz, gdy zaczęły się niższe temperatury samochód zaczął wariować.

Samochód nie traci mocy, nie zauważyłem, aby pobierał więcej paliwa. Oleju nie bierze, wszystkie płyny w normie. Po podłączeniu do komputera nie wyskakiwały żadne błędy itd. Po rozmowie z mechanikiem powiedział mi, że problem może leżeć w odmie. Zatem zgodziłem się na wymianę. Niestety ciągle jest tak samo. Nie widzę zmiany.

Czy wiecie co tu nie gra?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Jest zimno i bardzo wilgotno więc to jest głównym powodem parowania z wydechu. Miałem 540i i też bardzo parowała ale po rozgrzaniu problem znikał i nic się nie działo. Nagraj filmik rano i wtedy będzie mozna cos więcej powiedzieć
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano
dokładnie. Gdy silnik się nagrzeje problem znika. Jednak mając na uwadze zeszłoroczną zimę i brak jakiekolwiek problemu, obecne kopcenie na zimnym silniku strasznie irytuje :/ Postaram się jak najszybciej wrzucić filmik.