Skocz do zawartości

E36 1.6 M43 - problem z temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem w posiadaniu e36 1.6 M43 94r, mój problem polega na tym, że gdy zacznę jazdę i nie ważne czy jadę 170km/h czy 60km/h, wskazówka temperatury nie wyjdzie poza niebieskie pole (wskazówka zatrzymuje się na końcu niebieskiej skali) , czy robię 10km czy 40 nie ma to żadnej różnicy cały czas jest tak samo, wystarczy stanąć na kilka minut i gdy pochodzi chwilę na jałowym wskazówka wskakuje idealnie na prawidłową temperaturę, oczywiście gdy ruszę znowu temperatura wraca to poprzedniego ustawienia mianowicie końca niebieskiej skali. Stanąłem po jeździe, zajrzałem pod maskę i obydwa węże ciepłe, czy to wina termostatu? Chciałbym się upewnić czy to na 100% termostat? :x
Opublikowano
Z tego co opisujesz, wygląda na to jak byś miał ciągle otwarty termostat, a gdy stajesz to tak jak by się lekko blokował. Skoro 2 węże masz ciepłe to czy i silnik masz ciepły? wystarczy dotknąć ręką pokrywy zaworów. Jeżeli tak to może po prostu masz walnięty czujnik temp. silnika albo wskazówka ci kłamie?
Opublikowano
Wiadomo, że pokrywa nie będzie przecież zimna.. ale myślę że wskaźnik temp jest OK, gdy jadę i pokazuje zimne pole to ogrzewanie w aucie jest porażką, a gdy stanę i temperatura na wskazówce idzie do pionu to i ogrzewanie w aucie zadowalające.