Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Proszę o wytłumaczenie mi czegoś bo nie do końca rozumie. Kolega Vermilion wydaje się być tutaj ekspertem od tego rzeczy więc proszę o kilka cierpliwych słów wytłumaczenia, jako że jestem laikiem w tych sprawach.

Mianowicie: jak już pisałem wcześniej kupiłem e60 są na nim felgi 19 cali, czarne które chciałbym zostawić (nie znam szerokości felg ani ich offsetu) a opony na felgach są za szerokie i wysokie 255/40/19 więc trzeba się ich pozbyć. Auto na wiosnę zamienię na nowsze prawdopodobnie więc nie chcę pchać się w nowe opony...

Teraz tak - na przód kupiłem 245/35/19, 2-tygodniowe używane w dobrej cenie teraz pozostaje tył - tak jak mówi książka i doradził kolega Vermilion powinienem założyć 275/30/19( dużo droższe od 245/35/19 i trudniej znaleźć używane)... Moje pytania:

1. czy te felgi które teraz mam będą dobre do tych rozmiarów opon (czy mają wystarczającą tolerancję pomiędzy 245 a 275)?? czy przód i tył muszą być innej szerokości - wtedy muszę kupić inne felgi

2. dlaczego na tył nie mogę też założyć 245/35/19 skoro według moich obliczeń:

245/35/19 to - 64.65 cm średnicy,

275/30/10 to 64.00 średnicy,

a np. standardowe 225/55/16, które idą na przód i tył to 64.75 średnicy czy więcej niż w przypadku 275/30/19. są wyższe od tych drugich. A więc co stoi na przeszkodzie 245/35/19???

3 pytanie nie mam w bagażniki zapasówki. Chce kupić jakąś tanią dojazdówke lub od innego auta. Zakładam, że w przypadku kół od innych modeli bmw to będą pasować wszystkie felgi oprócz te z e39. No i ważne żeby miały te min 64 cm średnicy , max 64.75. i offset ok 32. Czy dobrze myślę. Czy wtedy komputer nie będzie pokazywać, że auto się ślizga??

Skoro auro ma napęd na tylną oś to wydaję mi się że zapasówka powinna być taka sama jak tylnie koła, a może być parę milimetrów różnicy w stosunku do przednich. Czyż nie??

pytanie 4 Czy może nie kupować zapasówki a raczej ten spray w przypadku kapcia?? Ktoś zna z autopsji??

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

1. czy te felgi które teraz mam będą dobre do tych rozmiarów opon (czy mają wystarczającą tolerancję pomiędzy 245 a 275)?? czy przód i tył muszą być innej szerokości - wtedy muszę kupić inne felgi

Nie pamietam o jakie felgi pytales. Jezeli sa to felgi z palety dostepnej dla E60 i komplet sklada sie z felg przednich i tylnych - to beda mialy nastepujace parametry - 19x8.0 ET20 lub 19x8.5 ET18 przod i 19x9.5 ET32 tyl. To odpowiednie felgi dla opon 245/35R19 i 275/30R19, tak bylo to kompletowane fabrycznie i takie wlasnie rozmiary sugerowalbym Tobie.

2. dlaczego na tył nie mogę też założyć 245/35/19 skoro według moich obliczeń:

245/35/19 to - 64.65 cm średnicy,

275/30/10 to 64.00 średnicy,

a np. standardowe 225/55/16, które idą na przód i tył to 64.75 średnicy czy więcej niż w przypadku 275/30/19. są wyższe od tych drugich. A więc co stoi na przeszkodzie 245/35/19???

Dokladnie 245/35R19 ma 655mm, a 275/30R19 ma 649mm, wedlug wymiarow katalogowych, sa to jednak wymiary umowne, rzeczywista srednica opon bedzie sie minimalnie roznic i oba rozmiary beda mialy zblizone srednice - wlasnie dlatego, ze aby na obu osiach znalazly sie opony o podobnych srednicach.

Co stoi na przeszkodzie? - szerokosc tylnej felgi. Oczywiscie mozesz zalozyc 245/35R19 na 9.5", ale opona bedzie juz troche naciagnieta i slabiej chronila felge. Poza tym, na prostej drodze, auto z mieszanym kompletem opon bedzie prowadzilo sie poprostu lepiej.

3 pytanie nie mam w bagażniki zapasówki. Chce kupić jakąś tanią dojazdówke lub od innego auta. Zakładam, że w przypadku kół od innych modeli bmw to będą pasować wszystkie felgi oprócz te z e39. No i ważne żeby miały te min 64 cm średnicy , max 64.75. i offset ok 32. Czy dobrze myślę. Czy wtedy komputer nie będzie pokazywać, że auto się ślizga??

Skoro auro ma napęd na tylną oś to wydaję mi się że zapasówka powinna być taka sama jak tylnie koła, a może być parę milimetrów różnicy w stosunku do przednich. Czyż nie??

Kup dojazdowke dedykowana do E60, nie kombinuj z innymi modelami. Dojazdowka dla E60 ma rozmiar 17x4 ET18 z opona 135/80R17

pytanie 4 Czy może nie kupować zapasówki a raczej ten spray w przypadku kapcia?? Ktoś zna z autopsji??

Mozesz kupic, w wiekszosci sytuacji sie sprawdzi, chyba, ze uszkodzisz scianke boczna opony.

Opublikowano

Kurcze, nie sądziłem, że w przypadku felg 19 -tek są inne szerokości między tyłem a przodem. Te które teraz są nie sądzę, żeby były dedykowane do e60... Az się jutro położę pod auto i sprawdzę bo jeśli są wszystkie takie same to nie ma sensu abym kupować opony dedykowane do tego modelu bo mogą nie pasować lub ocierać po założeniu.

Chciałem te felgi zatrzymać bo czarne pasują do przyciemnianych szyb. Oto link do aukcji Ebay:

http://www.ebay.co.uk/itm/bmw-530D-auto-3-0-turbo-diesel-/171154788913?_trksid=p2047675.l2557&ssPageName=STRK%3AMEWNX%3AIT&nma=true&si=0dxuQwWu%252B0C48q467kpbKNJAiGo%253D&orig_cvip=true&rt=nc

Auto mnie niedawno zaskoczyło, padł mi sterownik silnika DDE po 2 tyg użytkowania. sporo mnie to kosztowało bo samochód znalazł się tutaj w serwisie w Anglii i dlatego nie chce inwestować w nowe felgi i opony bo to się nie zwróci sprzedając auto. A nie chce też komuś sprzedać takiego syfu jak ja kupiłem. Dlatego szukam używanych opon na EBAYu...

WIELKIE DZIĘKI ZA INFO

Opublikowano
Kurcze, nie sądziłem, że w przypadku felg 19 -tek są inne szerokości między tyłem a przodem. Te które teraz są nie sądzę, żeby były dedykowane do e60... Az się jutro położę pod auto i sprawdzę bo jeśli są wszystkie takie same to nie ma sensu abym kupować opony dedykowane do tego modelu bo mogą nie pasować lub ocierać po założeniu.

Chciałem te felgi zatrzymać bo czarne pasują do przyciemnianych szyb. Oto link do aukcji Ebay:

http://www.ebay.co.uk/itm/bmw-530D-auto-3-0-turbo-diesel-/171154788913?_trksid=p2047675.l2557&ssPageName=STRK%3AMEWNX%3AIT&nma=true&si=0dxuQwWu%252B0C48q467kpbKNJAiGo%253D&orig_cvip=true&rt=nc

Auto mnie niedawno zaskoczyło, padł mi sterownik silnika DDE po 2 tyg użytkowania. sporo mnie to kosztowało bo samochód znalazł się tutaj w serwisie w Anglii i dlatego nie chce inwestować w nowe felgi i opony bo to się nie zwróci sprzedając auto. A nie chce też komuś sprzedać takiego syfu jak ja kupiłem. Dlatego szukam używanych opon na EBAYu...

WIELKIE DZIĘKI ZA INFO

No tak UK :D Tak malo kto wie jak dobrac dobrze rozmiary opon i felg do auta :D

Ze zdjec z ebaya, wyglada na to, ze masz 4 takie same felgi - ale mozesz sie upewnic zdejmujac je z samochodu i odczytujac oznaczenia na odwrocie (wchodzac pod auto raczej ich nie odczytasz - beda zasloniete przez piaste i hamulce).

Swoja droga zastanow sie nad pozostawianiem tych felg, bo do najladniejszych nie naleza.

Opublikowano
No tak UK :D Tak malo kto wie jak dobrac dobrze rozmiary opon i felg do auta :D
no muszę powiedzić, w tym temacie to i w UK i w Polsce mało ludzi się chyba tak zna jak kolega Vermilion. No chyba, że na różnych forach bmw różne osoby używają tego samego nickname - Vermilion :wink:

a tak na poważnie to fajnie, jednak że są na tych forach rudzie skłonni do bezinteresownej pomocy. Chyba nie wszyscy przyzwoici ludzie wyjechali z kraju :wink: :wink:

w kazdym razie mały update:

wiem, że felgi nie są najpiekniejsze, ale jest to moje pierwsze BMW, i trochę pechowe. Bo ponad pół wartości auta już wydamem na ten cholerny DDE. A, że nie mam go zamiaru trzymać aż tak długo to te felgi są w sam raz. W rzeczywistości wygladają trochę lepiej niż na zdjęciach z Ebay'a. Szkoda, że nie mogę uploadować zdjęć z aparatu

Chciałem dziś zdjąć te felgi aby odczytać ich szerokość i tu zdziwko - nie ma podnośnika. :duh: Nie sprawdziłem. Myślałem, że bedzię tam w tym komplecie...

W niedziele pojadę do znajomych i tam dzwigniemy i sprawdzimy...

ale z tego co wynika z tej stronki

http://www.oponeo.pl/narzedzia/dobor-felgi-do-opony/245/35/r19

to w ostateczności nawet jeśli na przodzie są felgi 9.5" ( i tak raczej jest) to można na nie założyć te 245/35/19..

Pytanie czy felga 9.5" może być na przodzie i czy nawet po założeniu opony 245/35/19 dalej nie będzie ocierała o dół sprężyny tak jak jest teraz z oponą 255/40/19..????

przypatrzę się temu w niedziele.

A tak w ogóle to wygląda, że nieźle dałem się wrobić na tym aucie... a no co tanie to drogie :mad2:

Opublikowano

to w ostateczności nawet jeśli na przodzie są felgi 9.5" ( i tak raczej jest) to można na nie założyć te 245/35/19..

Pytanie czy felga 9.5" może być na przodzie i czy nawet po założeniu opony 245/35/19 dalej nie będzie ocierała o dół sprężyny tak jak jest teraz z oponą 255/40/19..????

przypatrzę się temu w niedziele.

Patrzac na zdjecia z aukcji, raczej na pewno masz 8.5", 9.5" to bardzo szerokie felgi na os przednia do zwyklego E60, wygladalyby zupelnie inaczej.

Opublikowano

witam!

sprawdziłem tył i przód i felgi są wszystkie takie same 8,5". Tak więc nie mam wyboru i kupię wszystkie 4 opony 245/35/19.

Aha teraz oprócz felg założone są dystanse... po 2 na jedną piastę. Zastanawiam się dlaczego skoro te felgi mają offset 35mm. Czyli w tyle to w sumie jeszcze lepiej niż 32mm no i w przodzie też bo powinny mieć 18mm. Chyba tylko dla lepszej stabilności. No w przodzie może dlatego, że opony są trochę za wysokie i prawię chwytają o dół sprężyny..

W każdym razie jak założę te nowe opony to raczej nie będę dawał dystansów a już na pewno 2- ch.

Pozdro

Opublikowano

Widze, ze auto nie przestaje zaskakiwac :D

Zastanawiam się dlaczego skoro te felgi mają offset 35mm.

Dlatego, ze ET35 przy 8.5" to grubo zbyt wysokie ET do E60.

Czyli w tyle to w sumie jeszcze lepiej niż 32mm no i w przodzie też bo powinny mieć 18mm.

ET32 jest fabrycznie, ale przy 9.5"

W każdym razie jak założę te nowe opony to raczej nie będę dawał dystansów a już na pewno 2- ch.

Zaloz dystanse, kup tylko porzadne 20mm dystanse na kazde kolo, a nie rzezba z dwoch :duh: Inaczej, o ile da sie wogole zalozyc te felgi z tak wysokim ET i zawieszenie nie bedzie przeszkadzalo, to auto bedzie wygladalo jak tramwaj.

Opublikowano

po wymianie opon wszystkich 4 na 235/35/19 ujechalem 5 min i komputer mi piszczy ze mam kapcia choć nie mam..

z czego to może wynikać??

jak on to rozpoznaje ze mam gume?

to auto nie przestaje mnie zaskakiwac :)

Opublikowano

Witamy,

Na pewno koło zapasowe jest lepszym i pewniejszym rozwiązaniem. Przy okazji zalecamy także sprawdzanie ciśnienia w kołach zapasowych, bo wiele osób po prostu jeździ i o tym zapomina a nigdy nie wiadomo kiedy będzie potrzebne.

Co wiecjej zalecamy montaż tylko homologowanych rozmiarów, które znajdują się pod linkiem: rozmiary opon do BMW e60.

Pozdrawiamy,

Rezulteo

Wszystkie opony do BMW i najnowsze informacje ze świata opon na http://www.rezulteo-opony.pl

Śledź nas na: Facebooku oraz na Twitterze https://twitter.com/rezulteo_opony