Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

od kilku dni dość przypadkowo i okazyjnie jestem właścicielem E39 2.0D . Odkupiłem od zjanomego któremu padła turbosprężarka, a że ma salon bmw na przeciwko domu to kupił sobie nowe auto, także jestem szczęśliwym posiadaczem dość ładnego egzemplarza.

Proszę użytkowników tego silnika o wskazówki jak zdemontować turbosprężarkę , ponieważ stanąłem w miejscu i nie wiem w którym kierunku mam dalej iść.

odkręciłem przewody olejowe i śruby mocujące (zaznaczone czerwony obwód) nie mogę się dostać do ostatniej? śruby przy podstawie kolektora wydechowego.

Od tej chwili stoję w miejscu ponieważ od dołu nie mogę dojść do śruby a od góry przykrywa go ta nieszczęsna pokrywa plastikowa w której widać klucz 10.

Czy da się zdemontować kolektor wydechowy bez zdejmowania tej osłony ? wiąże się to z demontowaniem dużej ilości el. świece?wtryski? nie bardzo mi się podoba to rozwiązanie, ale....

szukałem w innych postach, ale informacje są albo poszlakowe ale porozrzucane po innych postach pisanych przy okazji czego innego.

4.png

DSC00007.JPG

Pozdrawiam wszystkich

Marcin

Opublikowano

Hej.

Tam gdzie masz klucz 10-kę masz trzy gumowe zaślepki ułożone w trójkąt wyciągnij je a pod spodem plastkiu (obudowy filtra)

masz osłonę termiczną i zaślepkę na te trzy dziury do śrub (jedna zasłania wszystkie) wysuń ją na bok i z góry dojdziesz kluczem nasadowym torx E12 do śrub mocujących turbinę do kolektora wydechowego.

Samego kolektora nie zdejmuj bo to bez sensu i kupa roboty (trzeba zwalić pokrywę zaworów a do tego trzeba wywalić wtryski).

Turbina jest mocowana na trzy śruby do kolektora wydechowego, na dwie do bloku silnika, na dwie do rury wydechowej i opaską do przewodu do intercolera.

Powodzenia w zdejmowaniu i zakładaniu nowej, pamiętaj zalać do turbiny świeży olej przez otwór na przewód ciśnieniowy, również aby przy zakładaniu nowej wymienić olej i filtr oleju a także zdjąć kostkę z czujnika położenia wałka rozrządu i kręcić silnikiem aż złapie ciśnienie oleju.

Powodzenia ,

Wojtek.