Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

Panowie potrzebuje malej pomocy. chcialem zalozyc gaz do mojej beemki, objezdzilem kilku gazownikow i ceny sa czasem powalajace.

-landi za 5 kola

-lavato 3300

-stag 3200

najbardziej do gusty przypasowal mi koles od staga - wydawal sie najbardziej obeznany i proponowal mi staga + wtryski baracuda + reduktor kme

czy ktos moze ma jakies doswiadczenie i moze mi cos polecic??

ew jakis dobry warsztat w okolicach zabrza / gliwic

Opublikowano

Ceny dość niskie jak na instalację do 190KM 6cyl.

Reduktor KME odpuść - za słaby do twojego silnika (termicznie).

Jest mnóstwo rzeczy które gazownik na 99% spieprzy niektóre z nich, więc zanim założysz, poznaj trochę temat. A dobrego gazownika szukaj na LPG-forum, a nie te polecane w internecie.

Opublikowano
witam!

Panowie potrzebuje malej pomocy. chcialem zalozyc gaz do mojej beemki, objezdzilem kilku gazownikow i ceny sa czasem powalajace.

-landi za 5 kola

-lavato 3300

-stag 3200

najbardziej do gusty przypasowal mi koles od staga - wydawal sie najbardziej obeznany i proponowal mi staga + wtryski baracuda + reduktor kme

czy ktos moze ma jakies doswiadczenie i moze mi cos polecic??

ew jakis dobry warsztat w okolicach zabrza / gliwic

Tak jak pisałem na PW - 193KM z 6 garów to dla Barracudy wyzwanie - pozbawiona dyszy Barracuda nie dorównuje wydajnością wtryskiwaczowi Hana 2000 typu A (zielonemu), co oznacza, że bez reduktora dającego się ustawić na dość wysokie ciśnienie, wydatek Barracudy może okazać się za mały. Daleko bezpieczniej użyć właśnie Hana 2000 A. Reduktor KME Gold - pod względem ciśnieniowym jest przeszacowany (jak armata na komara), pod względem termicznym zaś - dość stykowy. W dodatku mając dwa wyjścia fazy lotnej, kompletnie niepotrzebne przy tej mocy - stwarza tylko plątaninę węży, której uzasadnienia zupełnie nie widzę.

Moja propozycja, wielokrotnie użyta i sprawdzona:

- Stag 300-6 ISA2

- reduktor Magic III evo2

- 6x pojed. Hana 2000 A

- rozdzielacz gazu Magic na 6 króćców (bez filtra)

- Filtr FL ZWM Czaja FL-01P

- Rurki fazy ciekłej (Faro) 13/8mm

- Wielozawór typ Extra

W teorii rurki 11/6mm swobodnie wystarczą, ale biorąc pod uwagę LPG na stacjach coraz częściej niespełniające warunków dla gazu zimowego (za niska prężność par) - większe przekroje pozwolą zachować wydajność przepływową nawet w ostre mrozy.

Opublikowano

Oby pogłoski że poprawiono reduktory Magic III były prawdziwę, bo inaczej to jeżdżenie na bombie.

Zastosowanie rozdzielacza na 6cyl to nie jest za dobre rozwiązanie - raz że długie węże od rozdzielacza do wtryskiwacza, przy zachowaniu wszędzie tej samej długości robi się niezła pajęczyna, a ktoś tutaj mówił, że nie pajęczyn nie lubi :)

Jeszcze pytanie trochę poza tematem:

Do jakiej mocy - twoim zdaniem - można stosować rurkę 6mm, a do jakiej rurkę 8mm?