Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

zauważyłem (usłyszałem :mrgreen: ) ostatnio taką oto przypadłość...

przy lekkim naciśnięciu pedału sprzęgła - najczęściej robię tak przy przyspieszaniu jak wiem że zaraz zmieniam znowu bieg i nie odstawiam do końca stopy - więc przy takim niepuszczeniu do końca coś metalicznie dzwoni.

Nie potrafię tego zlokalizować, ale ewidentnie narasta wraz ze wzrostem prędkości obrotowej...

jak puszczę do końca zapada cisza...

Jak myślicie, co to może być... docisk? cosik innego jeszcze?

no i najważniejsze... czy już się martwić bardzo że po diagnozie wywieje mi wielu władków j. :?: :mrgreen:

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano
Ja myśle że to docisk.Łożysko by wyrażnie piszczało a to jak mówisz dzwoni.A nie masz przypadkiem dwumasowego koła?
Opublikowano
Pewnie koło dwumasowe. Też tak miałem. Czasem nawet na postoju chałasowało przy wyciśniętym pedale sprzęgła ale jak się parę razy ruszyło pedałem to przechodziło.
Opublikowano
Jeżeli to dwumasówka to owe dzwięki są sygnałem do jego wumiany!!!Najczęsciej jest właśnie słyszane na tzw półsprzęgle
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam mam podobne objawy tzn nie jeżdze z nogą na sprzęgle :) ... otórz na postoju są dziwne szurania metaliczne a jak wcisne sprzęgło to sie nasila, ale ja obstawiałem od samego początku łożysko oporowe ale zamieżałem zmieniać całe sprzęgło tarcza docisk i lożysko .... ale mam pytanie bo piszecie o kole dwumasowym nie wiem czy dobrze mi sie wydaje ale jest to po prostu tarcza z dociskiem i kołem zamachowym ??? Napiszcie mi czy dobrze myśle i jak tak ot wytłumaczcie mi po co to zmieniać ? dzieki i pozdrawiam