Skocz do zawartości

[e46 320d 150ps] skrzynia 5 biegow a 6? różnice dla kierowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam do wyboru dwie e46 320d kombi. Jedna 2002r skrzynia 5 biegów, druga 2004 skrzynia 6 biegow.

Obydwie ponoc maja ok 160tys km przebiegu ale ta pięciobiegowa ma czarne skóry jak nowe, ta druga ma szare ale przedarte.

Generalnie wolalbym tą z 2002r bo wnetrze ma jak nowe ale nie wiem czy skrzynia 6 biegowa jednak nie jest duzo lepsza i nie lepiej wziac ta 2004 z szostką ale z gorszym wnetrzem.

Auto z ktorą skrzynią bedzie lepiej przyspieszac?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zasadniczo jeżeli skóry są przedarte to auto najprawdopodobniej nie ma ok 160000km, a bardziej 260000/360000 albo i 460000km.

Mogę Ci przytoczyć dane dla sedana gdzie przy skrzyni 6b przyspieszenie wynosi 8,8s do 100km/h, natomiast dla 5b 8,9s. W przypadku elastyczności również skrzynia 6b ma ciut lepsze osiągi, jednak w zamian musimy częściej machać dźwignią. Różnice są niewielkie. Według danych fabrycznych auto ze skrzynią 5b pali ciut mniej, jednak w praktyce np na ekspresówce przy stałej prędzkości 120km/h auto z 6b spali z pewnością sporo mniej.

Osobiście radziłbym zdecydować na auto w lepszym stanie, gdyż różnice w przyspieszeniu czy spalaniu są marginalne :cool2:

Opublikowano
Dzięki czyli w sumie na ilosc biegów nie zwracac uwagi. Skóra jest przecięta a nie wytarta ale auto ma nowy silnik, nowy dwumas, zastanawiam sie dlaczego jesli ma 159tys km jezdzil nim kierowca 64lata, ciągał przyczepke, bo ma hak. Wie ktos jakie elementy dostają w tyłek przy ciąganiu przyczepki?
Opublikowano

Stan tylko skórzanej tapicerki nie jest do końca wyznacznikiem faktycznego stanu autka bo może sugerować :

- niedbanie o środek przez poprzedniego właściciela;

- jeździł duży gabaryt i się kręcił hehe

albo np.

- faktycznie samochód w nogach może mieć zdecydowanie więcej niż 160 tyś ....... :) .

Z 1.5 roku temu chyba miałem przyjemność oględzinować, masakrę w środku, technicznie również nie najlepiej a wszelkie info "papierowe" oraz historia z ASO przebieg autentyczny ................ chociaż czy może silnik albo np. wnętrze po przekładce było to tylko "ten u góry" wie ......... .