Skocz do zawartości

(Prawdopodobnie) Czujnik otwarcia drzwi - moduł komfortu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Od paru dni borykam się z pewnym problemem... Przez parę dni problem pojawiał się czasami. Teraz jest już cały czas.

Problem polega na tym:

Wcześniej, czasami było tak, że światełka (w kabinie) po zamknięciu drzwi nie gasły (wystarczyło klapnąć ponownie drzwiami kierowcy i wszystko wracało do normy). Czasami światełka zapalały mi się w czasie jazdy, ale po pewnym czasie gasły.

Aktualnie jest tak, że albo cały czas świecą, albo nie.

Od dwóch dni nie świecą wcale (raz chyba na 5 sekund się załączyły).

Dodam, że aktualnie światła w kabinie nie zapalają się nawet gdy są otwarte inne drzwi. Czyli tak jakby jakiś sterownik tego ustrojstwa się popsuł czy coś... Nie mam pojęcia na jakiej zasadzie to działa. Dlatego przychodzę po pomoc.

[szczerze mówiąc to słabo mi idzie opisywanie problemów]

Nie przeszkadzałoby mi to nawet zbytnio, ale problem jest w tym, że nie działa mi przez to centralny zamek z pilota - zamyka sam bagażnik a drzwi nie, muszę je zamykać z klucza.

Centralny z pilota = dokładka (centralny był od nowości, lecz tylko z klucza). Lecz centralny jest chyba sprawny bo otwiera auto za każdym razem w całości.

Od paru dni coś lata mi w drzwiach... Ale i szyba elektryczna, lusterko czy zamek działają... Nie mam pojęcia co to (przez uszczelkę widać żółtą kostkę, lecz nie wiem czy to ona)... I zaczyna mnie pomału krew zalewać...

Czy możliwym jest, że gdy spieprzył się jeden czujnik to z automatu wszystkie nie reagują?

Wiem, że mój temat jest dość chaotyczny, ale proszę o wszelką pomoc. :)

Edit: Teraz po zrobieniu paru kilometrów i wyjęciu kluczyka ze stacyjki, żaróweczki świecą cały czas... Nic nie daje trzaskanie drzwiami ani dalsza jazda... Pozostaje jedynie wyłączenie światełek... :( I oczywiście zamknięcie auta z klucza...

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano

Jutro się wezmę za ściągnięcie obicia drzwi... Ale trochę się boję, że połamię te "bolce" a rezerwy żadnej nie mam...

Coś mi chrobocze jak się szyba zamyka... Także chciał nie chciał i tak będę musiał to zrobić...

Co chodzi o krańcówkę... Światła w kabinie nie reagują na żadną z nich...

Być może się zepsuła... Ale czy zepsucie jednej powodowałoby nie działanie reszty?

Chyba, że ta krańcówka to jakiś "master", albo coś takiego... W każdym razie mam ją na ryglu... Ma ona jakąś wtyczkę, żeby sprawdzić czy jest wpięta czy coś takiego?

Coś czuję, że trochę się z tym pobawię... :|

Opublikowano

Witam ponownie...

Rozebrałem dzisiaj pół auta i kable z krańcówki (kostki były dobrze włożone) doprowadziły mnie to modułu komfortu.

Wyjąłem zieloną wtyczkę i światełko mi się pali tylko jak "gaszę" samochód... Potem gaśnie... I nie reaguje na otwarte drzwi.

Plus jest taki, że odzyskałem centralny zamek... A minus natomiast, że aktualnie nie działają mi elektryczne szyby i szyberdach...

I teraz moje pytania... Jedno raczej retoryczne... Moduł komfortu odpowiada za działanie krańcówek i zapalanie się świateł w kabinie?

Czy pieprzące się światła w kabinie, elektryczne szyby i szyberdach są powodem niesprawnego modułu komfortu? Za co dokładnie ten moduł odpowiada?

Proszę o wyrozumiałość,

Pozdrawiam

Opublikowano

podpinam się pod temat :wink:

Czy moduł komfortu może odpowiadać za raz działające a raz nie działające szyby? Do tego nie działa mi centralny z pilota, a z kluczyka działa. To też może być wina modułu?