Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Posiadam BMW E34 520 24V. Zainstalowana jest 1/2 roczna instalacja II generacji. Auto spala 15,5 po miescie. Zastanawiam sie nad przerobieniem tej instalacji na sekwencje. Jakie koszty poniose, czy to co zdemontowane bede mogł odsprzedac i czy wogole i o ile spadnie spalanie.
Opublikowano

Jeżeli przerobisz sam to w 3000 się zmieścisz.

Spalanie może spaść, nie musi w stosunku do II gen.(zależy jak ją miałeś ustawioną)

Za to co zdemontujesz to skasujesz niewiele jeśli wogóle.

peace & love
Opublikowano

Zdemontowaną instalkę możesz sprzedać ale nie będzie to duża kwota (ok. 500-800PLN). Butla i "miedź" już będzie więc pozostaje dokupić tylko przód do sekwencji koszt ok. 2600PLN

Sekwencję jeśli będziesz zakładał sam to rzeczywiście całkowity koszt wyniesie Cię ok. 3000PLN razem z homologacją. Jednak przy montażu jest trochę roboty np. z wyciągnięciem kolektora, nawierceniem go w odpowiednim miejscu. Potem trzeba instalkę skalibrować a do tego przydaje się laptop, interface i w niektórych instalkach potrzebny jest "kalibrator".

Problemem może być też soft do instalki. Niektórzy producenci umieszczają go na swojej stronie inni dodają do zestawu ale z niektórymi jest problem więc radze wybrać taką z dostępem do softu i podzespołów.

Zestaw można kupić na allegro jednak może być problem z reklamacją, ponieważ niektórzy wymagają żeby montaż był wykonany przez warsztat więc najlepiej kupić u lokalnego dystrybutora.

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano

Czy będzie opłacalna to musisz sam policzyć :mrgreen:

Co jest drogiego:

-listwy wtryskowe (2 listwy Matrix ok. 600PLN/szt.)

-reduktor ok. 500-600PLN

-sterownik 800-1200PLN,

-map sensor 200PLN,

-interface 60-80PLN

-filtr fazy lotnej 40-150PLN,

-węże

To wszystko w zestawie taniej wychodzi.

Korzyści:

- jazda na benie taka sama jak przed montażem instalki,

- na LPG strata mocy niezauważalna,

- wyeliminowanie możliwości cofnięcia płomienia

- spalanie gazu większe od Pb o ok. 20%

- no i zawsze możesz powiedzieć, że masz sekwencję :dance:

To chyba główne zalety.

Opublikowano

Witam tez sie nosze ze zmiana na sekwencje bo druga gen to tragedia przynajmniej u mnie.

Wiec mam IIgen brc i teraz pytanie co załozyc??

Mam mozliwosc załozenia

Brc nieznam jeszcze ceny

Coc polskiego niewiem dokladnie co bez wezy i filtrów 2300bez załozenia

Diego +wtryski matrix cały komplet z wezykami filtrami 2700bez załozenia

Dream tez cały komplet 3000 bez załozenia

lovato tez ok 3200 z załozeniem

Jezeli chodzi o brc to moze mialbym mozliwosc zostawienia w rozliczeniu tego co mam pod mska u chlopa co mi zakładał a on by mi sekwencje załozył.

Gdzie mozna sprzedac teraz te badziewei co mam w prawdzie mam przejechane 4000 na niej tylko.

Opublikowano

Ja moge polecić Diego nie ma problemu ze softem i podzespołami tylko trzeba założyć u gaziarza co ma pojęcie bo inaczej będzie gorzej niż na IIgen.

Z tego co wiem to Dream i BRC są takie sobie.

Na forum dużo osób ma Diego i dobrze się sprawuje ta instalka w BMW.

To "coś polskiego" to pewnie Stag 200 też w miarę dobra instalka