Skocz do zawartości

1.7 tds pompa wtryskowa pare pytan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dzis ogarnelem ze cieknie mi powoli pompa wtryskowa w dieslu 1.7 (1.8) tds.

Potrzebuje auto, wiec w gre wchodzi kupno uzywki, wyciagnieta moja do regeneracji ( uszczelnienia), a jazda na uzywce. Mam jednak pare pytan.

1. Dowiedzialem sie e mozna ja wyciagnac bez ruszania rozrzadu prawda?

ad.1 Jesli tak, skomplikowane? sciaganie kolektora i dojscie do niej mam za soba bez problemu.

2. Sciagajac pompe musze cos zaznaczac? jakies znaczki robic ustawien?

3. Wiem ze podczas regeneracji trzeba ustawic dawke paliwa (moge sie mylic), natomiast jak sie to ma jak kupie uzywana pompe? Tylko ja wsadzam podlaczam i odpalam?

4. + - koszty uszczelniania? czas ?

z gory dzieki za kazde informacje, srednio chce jechac do znawcy tds bo niestety worka kasy nie mam, wiec to co mozna ogarnac samemu chcialbym sam.

Opublikowano

Jeśli cieknie z góry z nastawnika,to można bez demontażu pompy z auta, tylko dawkę trzeba ustawić. A jeśli już to trzeba ustawić kont wtrysku (najlepiej kluczem jest dostępny na allegro musisz sobie poszukać, żadnymi innymi sposobami bo można sobie tylko bałaganu porobić)Jeśli chodzi o koszt to koszty mogą sięgnąć u mechanika do 500 zł. Najlepiej zadzwoń i zapytaj jakiegoś mechanika jakie koszty a potem jeśli okażę się, że drogie to musisz jakoś sobie samemu poradzić tutaj masz link coś pisali o tym http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1181667.html

viewtopic.php?f=72&t=229796&hilit=pompa+wtryskowa

Opublikowano

Żeby zdjąć pompę musisz mieć ściągacz, 50 na allegro, i nie ma wtedy strachu o uszkodzenie czy przestawienie rozrządu. Ściągając pompę warto z grubsza zaznaczyć położenie korpusu w stosunku do otworu w którym mocowana jest pompa - pozwoli to później ustawić pompę tak, żeby auto odpaliło z w miarę poprawnym kątem wtrysku. Po uszczelnieniu pompy trzeba dokonać regulacji zarówno kąta wtrysku jak i dawki paliwa. Obie te czynności można wykonać posiłkując się INPA lub DIS - zarówno kąt jak i dawkę reguluje się mechanicznie poprzez manipulację pompą oraz nastawnikiem.

W przypadku montażu używki "na chwilę" też trzeba sprawdzić kąt wtrysku i ewentualnie ustawić poprawnie. Samo uszczelnienie pompy możesz zrobić sam, to nie jest skomplikowane, a zestaw uszczelnień Bosch kosztuje 50 pln, a mając pompę na stole pracuje się komfortowo.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.