Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich!!

Jestem na forum 1 raz- z bmw mam do czynienia od 2 miesięcy, więc proszę o wyrozumiałość.

Tak jak w temacie,bardzo często po odpaleniu auta pierwsze 3 sekundy ok ,następnie jakieś 5 sekund trzęsie autem(automat ale bez różnicy czy jest na N czy na P) i po tym czasie znowu wszystko ok. Mam tak od 2 tygodni.Na razie innych objawów nie widzę.

Diagnostyka komputerowa nie wykazała żadnych błędów w samochodzie.

Na forum wyczytałem coś o nazwie "vanos na ssaniu" nie bardzo wiem czy on pokazywałby błąd an kompie ?? jeśli nie pokazuje błędów to co konkretnie trzeba wymienić-i oczywiście jaka jest orientacyjna cena części ???

Ze względu na to żeby nie tracić czasu na domysły troszkę się przygotowałem i zrobiłem zdjęcia ale jeszcze nie wiem jak je tu edytować to może na ta chwile podam wartośći:

Adaptation camshaft inlet-reference flank 0.7 KW

Adaptation value camshaft inlet 1.5 CRK

VANOS inlet 85,2 CRK

VANOS inlet 84,8

i teraz to samo na wyjściu (outlet)

-0,6 KW

0,0 CRK

-115,0 CRK

-114,6 CRK

nie wiem czy to komuś coś pomoże ale ja w tym momencie jestem w kropce ze względu na brak jakichkolwiek błędów na kompie.

może jakiś inny pomysł co to może być??

z góry dzięki za podpowiedzi

to może inaczej spytam:

czy ten vanos elektrozawór(VALVE SOLENOID) musi wyrzucić błąd,czy może niedomagać bez błędu ???

czy ssanie załącza się przy każdym odpaleniu auta(gorący ,zimny) i jak długo chodzi ??

Opublikowano

Mialem kiedys podobne problemy, w moim przypadku wypadal zaplon, dlatego na zimnym trzeslo buda.

Wymieniles swiece, cewki i okazalo sie ze to wtrysk. Po wymianie bylo miodzio.

W moim przypadku byly to typowe usterki dla motorow n53.

Opublikowano

Tak jak kolega wyzej, to mi wyglada na swiece.

A pytanie ktore moze pomoc, ile palisz oleju na 1000 km ? (i ile juz przejechales samochodem)

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

świec nie wymieniałem ale od tego chyba zacznę

czy pali olej nie wiem--wiem tyle że poprzedni właściciel przez rok nie wymieniał oleju,zrobił około 10 tyś i poziom był ok, u mnie po wymianie jest na środku ale od wymiany zrobiłem dopiero z 1000km.Więc trudno powiedzieć czy coś oleju bierze.

a tak orientacyjnie jaki koszt tego wtrysku?? i pewnie trzeba go adaptować ---a nie wykazał by tego komputer ??

A jeszcze pytanie do kolegi Rivasi, w jaki sposób mogła by pomóc ilość oleju jaką bierze??

Opublikowano
piezo kosztuje okolo 470zl, adaptacje zrobisz inpa, mozesz tez sprawdzic korekty na wtryskach. wypdanie zaplonu jezeli miescie sie wjakim interwale czasu nie bedzie walio bledem. innymi slowy male wypadanie nie daje bledu. Swiece ori to okolo 32zl za NGK zaplacisz moze 25zl. Ngk = Ori :) kwestia jeszcze cewek.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

A jeszcze pytanie do kolegi Rivasi, w jaki sposób mogła by pomóc ilość oleju jaką bierze??

bo jak bierze wiecej niz litr na 5000 KM trzeba looknac tu i tam

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie