Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dwukrotnie w odstępie miesiąca zdarzył mi się nieprzyjemny wypadek. W trakcie wyprzedzania (raczej dynamiczna jazda) nagle czuć szarpnięcie i pojawia się komunikat Check Engine - samochód zwalnia, aż do całkowitego zatrzymania, pedał gazu nie działa. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu brak błędów, można dalej jechać. W obu przypadkach odczytano te same kody błędów:

19839

19631

Mój mechanik nie potrafi odczytać co te kody oznaczają (bez komentarza :duh: ). Bardzo proszę o pomoc z zdiagnozowaniu usterki, bo taka awaria pojawiająca się w trakcie wykonywania manewru wyprzedzania jest dosyć niebezpieczna - auto zwalnia na lewym pasie a pod nogą zero mocy i trzeba się ratować ucieczką.

Mój samochód do E61 520d 177KM z 2009r

Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano
Podłącz dobrego kompa i sczytaj dobrze kody błędów, bo te kody nic nie mówią. Podejrzewam albo ciśnienie doładowania albo brak paliwa(może być przy pchany filtr paliwa).
Opublikowano

ehh kolego, nie potrafisz zapodac dokladnego kodu bledu a oczekujesz stu procentowej diagnozy ?

Wklej tutaj cos z inpy lub Disa to bedzie mozna sobie cos bogdybac....

Opublikowano

Sądziłem, że jak mam numerek błędu sczytany narzędziem diagnostycznym z OBD to mam diagnozę. To nie działa w systemie 1:1? że na każdą usterkę przypada 1 numerek i od razu wiadomo, które ustrojstwo trzeba wymienić?

Czyli jestem w sytuacji, w której rzekomo kompetentni mechanicy skasowali przez tę swoją zabaweczkę błędy, a co za tym idzie teraz muszę ponownie jeździć miesiąc, dwa albo pół roku, aż znowu się się spierdzieli a potem dopiero szukać innych rzekomo fachowców, którzy przy użyciu innej zabaweczki "lepiej" odczytają kody błędów... Czyli skończy się jak zawsze - Bawaria Motors Katowice ASO.