Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

http://moto.archiwumallegro.pl/?itemid=C25195581&t=bmw_m3_e92

Masz nr do poprzedniego właściciela, jak widać aktualny nie ma zamiaru tracić ani złotówki po półtorej roku :mrgreen:

Dodaj Vin do tematu

EDT powinno być półtora :)

Edytowane przez Bronx_l
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie ma zamiaru tracić ani złotówki po półtorej roku :mrgreen:

a co to za słownictwo? nie kalecz języka :duh:

półtora .

za półtorej Miodek by Cię zabił :mrgreen:

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano (edytowane)
nie ma zamiaru tracić ani złotówki po półtorej roku :mrgreen:

a co to za słownictwo? nie kalecz języka :duh:

półtora .

za półtorej Miodek by Cię zabił :mrgreen:

Obie formy są poprawne

Nudzą mnie już Twoje nic nie wnoszące do tematu odzywki. Ale nie będę ich komentował bo znów zaczniesz mi opowiadać skąd jesteś i ile zarabiasz :mrgreen:

Edytowane przez Bronx_l
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

bez podtekstów :wink:

nie są w tej formie :mrgreen:

to buracrtwo.

Liczebnik oznaczający jeden i pół to półtora dla rzeczowników rodzaju męskiego i nijakiego, a półtorej dla rzeczowników rodzaju żeńskiego: półtora tortu; półtora jajka; półtorej strony. Jednak w często używanych zrostach funkcjonuje już tylko forma półtora, bez względu na rodzaj rzeczownika, który współtworzy zrost: półtoragodzinny wykład; półtoramiesięczny pobyt. W połączeniach z rzeczownikiem liczebnik półtora/półtorej wymaga rzeczownika w dopełniaczu: półtora bochenka; półtora miesiąca; półtora metra; półtorej godziny; półtorej szklanki; półtorej doby. W zdaniach z przyimkami wymagającymi miejscownika lub narzędnika rzeczowniki rodzaju męskiego podporządkowują się przyimkowi, nie liczebnikowi: Przed półtora rokiem nie miałam o tym pojęcia; Przyjechaliśmy po półtora tygodniu.

W wyrażeniach przyimkowych z rzeczownikami w r.ż. wymaganą przez przyimek formę przyjmuje tylko wyraz półtora, a występujący po tym wyrazie rzeczownik nie podlega przyimkowi, lecz liczebnikowi: nie: Zrozumiał to dopiero po półtorej godzinie/ Zrozumiał to dopiero po półtorej godziny; nie: Widziałam go przed półtorej godziną/ Widziałam go przed półtorej godziny. Najczęściej używane wyrażenia ze słowami półtora i półtorej to jednostki i określenia miar i wag, przypomnijmy więc:

• półtora: roku, miesiąca, tygodnia, grama, kilograma, litra, metra, centymetra, kilometra;

• półtorej: sekundy, godziny, doby, uncji, tony, mili, szklanki, łyżeczki.

Magdalena Tytuła, Marta Łosiak "Polski bez błędów. Poradnik językowy dla każdego"

http://portalwiedzy.onet.pl/141114,,,,poltora_poltorej,haslo.html

Opublikowano

OK masz racje :cool2:

Pomyliłem się.

Przepraszam Ciebie i Miodka :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

akurat strasznie to na nerwy działa.

w Wawie słoiki tak gadają i jestem strasznie wyczulony na ten niemodny zwrot :wink:

Opublikowano
http://moto.archiwumallegro.pl/?itemid=C25195581&t=bmw_m3_e92

Masz nr do poprzedniego właściciela, jak widać aktualny nie ma zamiaru tracić ani złotówki po półtorej roku :mrgreen:

Dodaj Vin do tematu

EDT powinno być półtora :)

No niekoniecznie. Jesli wykupisz auto a pierwszym możliwym terminie to zapłacisz mniej niż 120 tys.

Odstępne to 70 a reszta zależy od czasu.