Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów!

Przepraszam jeśli ten temat lub jego część były gdzieś wcześniej poruszane...

Chciałbym aby wypowiedział się w tym temacie ktoś kto się zna...

Niedawno stałem się posiadaczem E60 530d. Jest to Anglik, kupiony na aukcji za bardzo rozsądne pieniądze, więc jak byłem go odbierać to nie przykładałem się tak bardzo do oglądania jego stanu..

Wracając nim do domu troszkę trzęsło, więc pomyślałem naturalnie, że wyważenie lub zużycie opony złe i może jeszcze zbieżność. Jak kręciłem kierownicą w miejscu czasem słyszałem dziwny cichy odgłos, wcale nie skręcając kół o dużo...

Wszystko się wyjaśniło jak pojechałem do warsztatu sprawdzić zbieżność. A więc oprócz tego, że wszystkie 4 opony są prawię nielegalne i zużyte w różnym stopniu i cześci to też okazało się, że są za duże (profil 255/40/19 przód i tył) no i opony przednie tarły o dół mocowania sprężyn od zawieszenia. Stąd też te dziwne odgłosy...

Teraz tak. Chciałbym te czarne felgi 19 calowe zatrzymać choć nie są pewnie żadne markowe, ale fajnie się komponują z szybami i lakierem. A więc muszę kupić teraz 4 opony. Na przód kupiłem już prawie nowe na Ebay'u o rozmiarze 245/35/19 i zacząłem szukać na tył 275/30/19 lub ewentualnie 265/30/19. Oba rozmiary są dosyć drogie. Natomiast mam możliwość kupienia w dobrej cenie opon w rozmiarze 255/30/19

Pytanie moje brzmi: czy mogę je założyć na tył. Pytam dlatego, że spotkałem się wcześniej z rekomendacją na tył 275/30/19 ewentualnie zamiennik 265/30/19. Nie było ani słowa o rozmiarze 255/30/19 który wydaję mi się mieści się w granicach tolerancji. Czy nie spowoduje to jakiś problemów z komputerem itp... lub przeglądem zakładając, że na przodzie będą 245.35/19

Chciałbym jeszcze jedno wiedzieć. Nie było w aucie koła zapasowego. Czy mogę kupić jakiekolwiek koło od innego BMW o takim samym rozstawie dziur (wszystkie oprócz e39 z tego co tu ktoś pisał) i czy zapasówka może mieć np. 16'' jeśli ja jeżdżę na 19-tkach.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Wojtek

Opublikowano
Nie było ani słowa o rozmiarze 255/30/19 który wydaję mi się mieści się w granicach tolerancji.

Nie miescie sie w granicach tolerancji, 265/30R19 tez nie, oba rozmiary beda mialy mniejsza srednice niz 245/35R19 i kola tylne beda wtedy krecily sie szybciej od przednich (DSC bedzie myslalo, ze auto caly czas sie slizga). Zaloz 275/30R19 i nie kombinuj.

Opublikowano

Witaj,

To całe szczęście, że dojechałeś bezpiecznie. Najpierw należy dobrać opony z rozmiarem homologowanym, a następnie dobierać felgi. Jaki rozmiar można montować do tego auta? Wystarczy wybrać dokładną wersję swojego samochodu pod linkiem rozmiar opon do BMW e60.

Pozdrowienia,

Rezulteo :)

Wszystkie opony do BMW i najnowsze informacje ze świata opon na http://www.rezulteo-opony.pl

Śledź nas na: Facebooku oraz na Twitterze https://twitter.com/rezulteo_opony