Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Szanowni Państwo,

potrzebuję pomocy w zakresie doboru opon zimowych do F10 530D xDrive. Auto śmiga na fabrycznych 18" (nie wiem niestety który model i jaka szerokość).

Problem mój polega na tym, że poszukuję opon z podwyższonym indeksem prędkości, tj. "W" lub "Y". Wygląda na to, że w poszukiwanym przeze mnie rozmiarze 245/45/18 takie nie występują (wszystkie są z V=240km/h).

Czy jesteście w stanie mi polecić bezpieczny rozmiar/zamiennik, w którym znajdę taki indeks opony?

Przychodzi mi do głowy 255/40 (tylko czy zakładać szersze opony na zimę :oops: ?)

Aha! Opony bez RoF-a.

Z góry dziękuję za pomoc :cool2:.

Opublikowano

Czy jesteście w stanie mi polecić bezpieczny rozmiar/zamiennik, w którym znajdę taki indeks opony?

Przychodzi mi do głowy 255/40 (tylko czy zakładać szersze opony na zimę :oops: ?)

Aha! Opony bez RoF-a.

255/40R18 beda nizsze niz od 245/45R18, ktore masz teraz, poza tym zakladanie ich na felge 18x8.0 to sredni pomysl, opony beda juz bardzo szerokie do tych felg.

Mozesz przesiasc sie na 19", Vredestein WINTRAC XTREME S jest dostepny w rozmiarach dla F10 z indeksem Y - 245/40 R19 98 Y XL na przod i 275/35 R19 100 Y XL na tyl.

Wybor jest dosyc maly, zimowki maja zwykle nizsze indeksy predkosci od ich letnich odpowiednikow.

Opublikowano

Witamy,

Jeżeli, rzeczywiście rozmiar 245/45/18 z indeksem V jest homologowany to rzeczywiście możemy podnieść indeks prędkości. To samo dotyczy indeksu nośności. Indeks V=240km/h czy to jest za mało? Inne rozmiary homologowane można znaleźć pod linkiem opony do BMW 5.

Pozdrowienia,

Rezulteo

Wszystkie opony do BMW i najnowsze informacje ze świata opon na http://www.rezulteo-opony.pl

Śledź nas na: Facebooku oraz na Twitterze https://twitter.com/rezulteo_opony