Skocz do zawartości

E36 Compact M43 - leci olej.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Jak wiecie, mam Compacta 1.6 M43 i leci z niego olej... tak jakby po misce spływał, ale wydaje mi się, że z góry leci skądś. Co najlepsze - oleju nie ubywa.

Opublikowano
nie ubywa bo to pewno male przecieki, tez tak mialem a u mnie uciekaz z pod pokrywy i z pod magistrali najlepiej umyc silnik i obserwowac. wiadomo na odleglosc nie da rady stwierdzic.
Opublikowano
a długo już leci czy nie wiesz? Tak jak mowi kolega umyj i zobacz skad bedzie leciec chociaz jesli to taki minimalny wyciek to troszkę sobie poczekasz :]
Opublikowano
  • Autor
No ja to zauważyłem z 3 tygodnie temu. Oleju w ogóle nie ubyło a mokro jest po lewej stronie za sprężarką klimatyzacji.
Opublikowano
  • Autor

No i dzisiaj jakoś bardziej zaczęło lecieć, bo pod autem po 1.5 godziny była większa plama, no i oleju też ubyło. Mokry jest przód silnika od spodu w dół, ale kiedys mi z pompy wody leciało... no i jest zapocone obok czujnika położenia wałka rozrządu, koło sprężarki jest mokre od oleju, tak samo maglownica.

P.S. Nie wiem, czy to ma coś do znaczenia, ale zmieniałem dzisiaj świece.

Opublikowano
Raczej wszystkie m43 maja z tym problem jezeli dobrze zrozumialem z ktorego miejsca leci. Ja w moim usunalem katalizator, przedalem za 450zl a wszystkie potrzebne uszczelki po cenach hutrotych kupilem za 454zl i za robocizne nic ale nie wiem jak inne warsztaty policza sobie za taka robote.
Opublikowano
Szczerze to nie bardzo widze na tym zdjeciu gdzie doklandie leci olej. Leci z jakiejs uszczelki czy ejst np pekniecie?
Opublikowano
  • Autor
Tam gdzie jest ten dołek między śrubą, a obudową filtra. Tutaj przez zrobieniem zdjęcia wyczyściłem, a po godzinie znów mokro od oleju było.
Opublikowano
  • Autor
Napiszcie jakie to są uszczelki pod tą obudową, i jaka cena tego mniej/więcej?